Cutremurul din 4 martie 1977 a dus la decesul a 1.578 de victime. Acum 44 de ani, la ora 21:22, un șoc seismic de proporții a dus la decesul a 1.578 de oameni, 11.323 de victime și prăbușirea a 35.169 de locuințe în doar 56 de secunde. Printre cei care au trecut în neființă în urma dezastrului se numără și personalități culturale marcante din istoria României. De asemenea, există o singură înregistrare audio, de la cutremurul din 1977.
Care a fost cel mai puternic cutremur din istoria României
Cutremurul din 1977 a avut o magnitudine de 7,2 pe scara Richter, fiind cel mai distructiv din istoria României. Cel mai puternic cutremur care a avut loc în Romînia a fost, însă, cel înregistrat în 1802, cu o magnitudine de 7,9 pe scara Richter. Seismul a avut loc la ora 12:55, la o adâncime de 150 de kilometri, în zona Vrancea.
Comparativ, cel mai mare cutremur din istoria omenirii s-a înregistrat la Valdivia, în Chile pe data de 22 mai 1960. Acesta a avut o magnitudine de 9,5 grade pe scara Richter. Dezastrul a durat 10 minute și a provocat un tsunami de 28 de metri înălțime în Oceanul Pacific. Zonele afectate au fost Insulele Hawaii, Japonia, Filipine, Noua Zeelandă, Australia şi chiar Insulele Aleutine de lângă Alaska.
Citeste si: Care sunt clădirile de patrimoniu din București. Treci zilnic pe lângă ele
Singura înregistrare audio a cutremurului din 1977
Deși există numeroase fotografii ale momentelor de coșmar de după seism, s-a păstrat doar o singură înregistrare audio din acea zi.
Înregistrarea cutremurului din 4 martie 1977 a fost făcută de un magnetofon din sala de concerte a Radiodifuziunii, în timpul unei pauze.
Se pot auzi clar mișcările tectonice și dărâmăturile care se prăbușesc.
Citeste si: Cutremur in Romania, in aceasta dimineata! Unde s-a produs si ce maginitudine a avut seismul
Cutremurul din '77 s-a resimțit până la Moscova și a făcut victime și în Bulgaria
Vrancea a fost epicentrul cutremurului din 1977, la o adâncime de 94 km adâncime. Unda seismică s-a propagat spre sud în toată zona balcanică. Orașul Sviștov, din Bulgaria a fost, de semenea afectat. Acolo s-au dărâmat 3 blocuri de locuințe și au murit 112 persoane. În partea de nord, undele seismice s-a simțit până la Moscova și Sankt Petersburg.
Cel mai devastat oraș în urma cutremurului nu a fost Bucureștiul, cum s-ar crede, ci Zimnicea, situat în cel mai sudic punct al ţării.
Acolo, șocul seismic a distrus orașul în proporție de 88%, fiind practic ras de pe fața pământului. Cele mai multe victime s-au înregistrat, însă, la București. În capitală, cutremurul a dus la dărâmarea a 33 de clădiri și uciderea a 1.391 de oameni, pe lângă rănirea altor 7.596. Peste 700 de întreprinderi au fost afectate.Căutările supravieţuitorilor au început în zorii zilei următoare începeau. Mai mult de 30.000 de pompieri şi militari au căutat printre dărâmături, scoțând la suprafață pe cineva de sub ruine la fiecare 5 minute.
Citeste si: Încă două cutremure puternice în Croația! "Pământul tremură la fiecare minut"
Mari personalități culturale s-au stins din viață în urma tragediei
În cele 56 de secunde ale dezastrului s-au stins din Printre aceștia se numără marele actor Toma Caragiu. Toma Caragiu era pe holul blocului împreună cu bunul lui prieten, regizorul Alexandru Bocăneţ. Niciunul nu a avut şanse de scăpare. Cântăreaţa de muzică uşoară Doina Badea, supranumită Edith Piaf a României, s-a stins, de asemenea, în circumstanțe similare. Cutremurul a prins-o în lift. Tot atunci a decedat și întreaga familie a artistei, soțul și doi copii.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Alte victime ale seismului au fost actrița Eliza Petrăchescu, mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu, solistă a Operei Române din București, solista de muzică populară Filofteia Lăcătușu, poeta Veronica Porumbacu, scriitorul Anatol Baconski, istoricul literar Mihai Gafița, romancierul Alexandru Ivasiuc, dar și cascadorul Tudor Stavru, fost campion național la kaiac-canoe.
Citeste si: Cutremur de Sfântul Andrei în România, într-o zonă neobișnuită! Ce magnitudine a avut
Cum a afectat cutremurul din 1977 Bucureștiul
Aproximativ 76% din pagubele totale provocate de cutremurul din 4 martie 1977 în România s-au produs la Capitală. Pagubele produse de cutremur în București au fost de 1,4 miliarde de dolari SUA.
Tot în București, 33 de clădiri s-au prăbuşit complet, cele mai multe în centrul Capitalei. Pe Bulevardul Magheru, blocuri simbol ale vremii, Dunărea, Wilson, Scala, au dispărut. De asemenea, 117 case s-au prăbușit în București, în cele 56 de secunde ale cutremurului din 4 martie 1977.
„Copilaşul meu mi-a murit în braţe, iar de soţ am aflat ulterior că a murit”, a fost mărturia cutremurătoare a unei dintre supraviețuitoarele catastrofei.
Seismul a fost atât de puternic, încât a distrus o parte din oraşul Zimnicea şi localitatea Șistov de pe malul bulgăresc al Dunării.
Citeste si: Cutremur violent în Europa, de 6,4 grade! Unde s-a produs
Legenda urbană a cutremurului din 1977
Potrivit unei legende urbane, pagubele nu ar fi fost atât de mari şi autorităţile au dărâmat cu buldozerele clădirile care au rămas în picioare, după ce Nicolae Ceauşescu a anunţat că va vizita oraşul.
Astfel, fostul dictator a dat ordin ca oraşul să fie reconstruit. O parte considerabilă banii pentru reconstrucţie au fost donaţi de Germania şi Austria.
Regizorul Bogdan Naumovici a realizat scurt metraj-ul „Zimnicea”, în 2019, care spune povestea cutremurului din martie 1977 pentru oraşul din Teleorman.
„Până în 2010 nu s-a scris nimic despre asta, nu s-a vorbit despre povestea asta deloc. Asta m-a şi frapat foarte tare. Eu am trăit cutremurul din 77. Ştiu cât de prezent a fost în conversaţiile din epocă. Toată lumea se întreba cum a venit unda asta seismică din Vrancea de a lovit Bucureştiul şi fix Zimnicea.
Astea au fost cele două oraşe afectate. Nu au existat răspunsuri în epocă şi toată lumea s-a mirat. Nu s-a ştiut nimic timp de treizeci şi ceva de ani de povestea asta, ceea ce e de mare mirare”, a declarat Bogdan Naumovici, pentru MEDIAFAX.
Citeste si: Caz socant in Romania! Marturii cumplite despre stapanii de sclavi din Maramures
Unde a fost epicentrul cutremurului din 4 martie 1977
Epicentrul a fost localizat în zona Vrancea, la o adâncime de aproximativ 100 de kilometri. Unda de şoc s-a simţit în aproape toată zona Balcanilor.
Oraşul Şviştov a fost, de asemena afectat. În orașul situat pe malul Dunării în Bulgaria, trei blocuri de locuinţe au fost distruse şi peste 100 de oameni au murit. Cutremurul s-a simţit până în Moscova şi Sankt Petersburg. Seismul a produs efecte puternice asupra solului, în nord-estul Munteniei şi sudul Moldovei, precum crăpături şi fenomene de lichefiere a solului, dar și alunecări de teren.
Reacţia autorităţilor a fost slabă în primele ore de după cutremur. Un număr mare de români s-au solidarizat, însă, şi au ajutat la îndepărtarea dărâmăturilor şi la salvarea victimelor. De asemenea, au fost trimise ajutoare din toată ţara către zonele afectate.