ASF a publicat noile tarife RCA: Șoferii din București și Ilfov plătesc taxe mai mari pentru RCA decât cei din alte regiuni ale țării

Autor: Cristina Mocanu

ASF a publicat noile tarife RCA

Sursa: pexels.com

ASF a publicat noile tarife pentru polițele RCA, evidențiind creșteri semnificative pentru șoferii din București și Ilfov.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat noile tarife de referință pentru polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), evidențiind creșteri semnificative pentru șoferii din București și Ilfov. Aceste modificări reflectă noile metode de calcul bazate pe puterea motorului și regiunea de înmatriculare.

Taxe mai mari pentru RCA pentru șoferii din București și Ilfov

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat în această săptămână noile tarife de referință pentru polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), tarife ce sunt utilizate de asigurători la stabilirea sumelor plătite de șoferi pentru

asigurarea obligatorie. Modificările aduse modului de calcul al acestor tarife includ acum factori precum puterea motorului și regiunea în care este înmatriculată mașina, în locul capacității cilindrice utilizate anterior. Conform noilor tarife de referință, șoferii din București și județul Ilfov plătesc mai mult decât cei din alte regiuni ale țării, diferențele putând depăși în anumite cazuri suma de 1.000 de lei.

Potrivit avocatnet.ro, noile tarife de referință sunt esențiale pentru asigurători în calcularea prețurilor pentru polițele RCA.

ASF a realizat analize statistice detaliate pentru stabilirea acestor tarife, luând în considerare factori precum frecvența daunelor (raportul dintre numărul de daune și expunerea la risc), severitatea daunelor (raportul dintre costul total al daunelor și numărul daunelor înregistrate) și prima de risc (produsul dintre frecvența și severitatea daunelor). De asemenea, s-a realizat o revizuire a factorilor de risc luați în calcul, inclusiv puterea motorului în kW pentru mașinile mici, vârsta asiguratului și zona geografică (București/Ilfov versus restul județelor).
Pentru vehiculele de transport marfă, segmentarea a fost detaliată, incluzând subcategorii pentru vehiculele cu masă de peste 16 tone.

Citește și: Șoferii testați pentru consumul de substanțe interzise își pot primi permisele dacă analizele nu sunt gata în 72 de ore! Ordonanța de urgență care prevede acest lucru a fost publicată în Monitorul Oficial

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”

Datele furnizate de ASF arată că tarifele de referință pentru mașinile mici înmatriculate în București/Ilfov sunt mai mari decât cele din alte județe, indiferent dacă vehiculul este deținut de persoane fizice sau juridice. De exemplu, pentru o mașină mică cu putere cuprinsă între 51 și 75 kW (69-102 CP), un tânăr bucureștean sau ilfovean cu vârsta de până la 30 de ani va plăti un tarif de referință de 3.380

de lei, în timp ce un tânăr dintr-un alt județ va plăti doar 2.033 de lei pentru aceeași mașină. Pentru mașinile cu putere cuprinsă între 76 și 100 kW (103-136 CP), șoferii cu vârsta cuprinsă între 41 și 50 de ani din București sau Ilfov vor plăti un tarif de referință de 2.094 de lei, comparativ cu 1.257 de lei pentru șoferii din alte regiuni ale țării.

În cazul mașinilor deținute de firme, tariful de referință se calculează doar în funcție de puterea mașinii

În cazul mașinilor deținute de firme, tariful de referință se calculează doar în funcție de puterea mașinii și zona geografică. De exemplu, pentru mașinile cu puterea cuprinsă între 76 și 100 kW (103-136 CP) în București/Ilfov, tariful de referință este de 1.785 de lei, în timp ce în restul țării este de 1.310 lei. Pentru mașinile de transport marfă cu masă de până la 3.500 kg deținute de persoane fizice, tariful de referință este de 1.421 de lei, iar pentru cele cu masă cuprinsă între 16 și 21 de tone, tariful este de 7.582 de lei.

Citește și: Legislația rutieră a fost modificată și intră în vigoare din 9 iulie: Ce riscă conducătorii de biciclete și de trotinete dacă refuză testarea privind consumul de alcool sau de droguri

Trebuie reamintit faptul că prețul polițelor RCA este plafonat până în toamnă, însă asigurătorii au posibilitatea de a majora aceste prețuri în anumite limite. Noile tarife de referință reflectă o abordare mai detaliată și specifică în evaluarea riscurilor și calcularea primelor de asigurare, având ca scop o mai mare acuratețe și echitate în stabilirea prețurilor polițelor RCA pentru toți șoferii din România. Aceasta poate duce la o mai bună gestionare a riscurilor și la o mai corectă alocare a costurilor, contribuind astfel la stabilitatea și eficiența pieței asigurărilor auto din țară.

 

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.