Asigurare RCA 2022: De ce este importantă, cât costă și care sunt cele mai ieftine asigurări

Autor: Catalina Giol

Asigurare RCA 2022

Sursa: PixaBay

Asigurarea RCA este obligatorie pentru toate persoanele fizice sau juridice care dețin un autovehicul înmatriculat în România. Iată de ce este această asigurare atât de importantă și care sunt prețurile pentru achiziționarea sa, luând în considerare mai multe aspecte.

Orice șofer care circulă cu un autovehicul pe drumurile publice din România este obligat prin lege să dețină o asigurare de Răspundere Civilă Auto (RCA). Aceasta are ca scop despăgubirea păgubitului în cazul unui accident rutier.

Prețul unei asigurări RCA diferă în funcție de mai multe aspecte printre care se numără firma cu care s-a încheiat contractul de asigurare, tipul automobilului asigurat și multe altele.

În prezent, prețurile pentru acest serviciu s-au scumpit foarte mult din cauza crizei economice cu care se confruntă în prezent România și a faptului că mai multe companii asiguratoare au intrat în faliment, lăsând piața din acest domeniu condusă de doar câteva firme mari. Iată care sunt cele mai importante aspecte legate de asigurarea RCA în 2022.

Ce este asigurarea RCA

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto, prescurtat RCA, este o asigurare obligatorie pentru diferite pagube produse persoanelor implicate într-un accident rutier.

Conform Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), polița RCA este o asigurare prin care terții prejudiciați în urma unui accident auto, produs din vina șoferului asigurat, primesc despăgubiri pentru daunele materiale și vătămările corporale suferite, dacă este cazul, indiferent de situația financiară a persoanei vinovate.

În România există mai multe societăți de asigurare autorizate cu care orice persoană poate încheia un contract legal, prin care autovehiculul în cauză primește asigurare RCA din parte entității juridice.

Pentru a putea beneficia de poliță RCA prin intermediul unei astfel de societăți, automobilul ce urmează să fie asigurat trebuie să fie înregistrat și înmatriculat în România sau să urmeze să treacă prin acest proces de înregistrare.

Modificări RCA 2022

Anul 2022 a venit cu mai multe modificări în diferite domenii, iar cel ce ține de procurarea asigurărilor auto nu scapă de aceste schimbări, conform avocatnet.ro.

Printre cele mai importante modificări se numără obligativitatea poliței RCA, atâta timp cât autovehiculul nu este radiat din circulație, chiar dacă acesta nu este funcțional. Conform uneia dintre deciziile aparținând Curții de Justiție a Uniunii Europene, proprietarul unui automobil este obligat prin lege să achite asigurarea auto chiar dacă mașina pe care o deține este nefuncțională. Această modificare vine în completarea unei alte decizii a CJUE din anul 2018 care prevedea faptul că proprietarii unor autovehicule sunt obligați să achite polița RCA pentru orice mașină funcțională, chiar dacă aceasta nu este în folosință.

Citeste si: Înmatriculare auto 2022. Cât costă și care sunt actele de care ai nevoie pentru înmatriculare auto în 2022

În al doilea rând, în cazul în care o firmă asiguratoare autorizată din România intră în perioada de insolvență, toate persoanele fizice sau juridice care au încheiat cu aceasta orice tip de contract de asigurare autorizat pot obține sume mai mari de bani de la Fondul de Garantare a Asiguraților decât în anii anteriori.

Acest lucru este posibil datorită majorării cuantumului plafonului de garantare la suma de 500.000 de lei de la 450.000 de lei, cât valora acesta în trecut.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Un alt lucru nou despre viitorul polițelor RCA este acela că persoanele care dețin un autovehicul înmatriculat sau înregistrat în România vor mai avea posibilitatea de a încheia un contract de asigurare cu doar șapte firme rămase în picioare. Acest lucru se datorează intrării în insolvență a organizației City Insurance și aprobării recente a cererii Uniqa Asigurări de a ieși de pe piața asiguratorilor, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

O Altă modificare privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto constă în majorarea limitelor minime de despăgubire. Astfel, aproape de sfârșitul anului 2022, aceste limite urmează să fie mărite, conform unei directive europene recente. Pe lângă aceasta, până în luna decembrie a anului 2023, proprietarii auto vor putea cere daune direct în statul de reședință al păgubitului în momentul în care asiguratorul său este în insolvență și urmează să apară pe piață anumite comparatoare de prețuri ale polițelor RCA, certificate de autorități, conform UE.

Cât costă și cum poți obține reduceri pentru plata asigurării RCA

Tariful care trebuie achitat pentru procurarea unei polițe RCA este diferit din punct de vedere al mai multor aspecte. Primul dintre acestea constă în alegerea firmei asiguratoare cu care proprietarul autovehiculului dorește să încheie un contract. Fiecare asigurator de pe piața din România are propriul său calculator de polițe RCA, prin intermediul căruia pot fi stabilite costurile unei astfel de asigurări auto.

Alte aspecte foarte importante în stabilirea prețului pentru polița RCA sunt reprezentate de tipul și marca automobilului, capacitatea cilindrică a mașinii, vârsta șoferului, iar unele entități asiguratoare pot lua în calcul și localitatea de domiciliu a proprietarului vehiculului, astfel încât persoanele care locuiesc în zone unde accidentele auto sunt frecvente tariful de achiziționare al asigurării poate să crească.

Citeste si: Impozit auto 2022. Cât trebuie să plătești în funcție de motorizare de la 1 ianuarie 2022

În funcție de istoricul accidentelor unui șofer, prețul poliței RCA pentru un vehicul înmatriculat pe numele aceleiași persoane care a fost implicată într-un accident auto, crește în funcție de pagubele cauzate și de numărul de evenimente în care a fost implicat șoferul. În cazul în care un conducător auto nu a provocat daune cu mașina proprie în anul anterior, acesta poate beneficia de sistemul bonus-malus, care constă într-o reducere pentru plata poliței RCA.

Ce pățesc șoferii care nu au asigurare RCA

Potrivit legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de Răspundere Civilă Auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, persoanele care nu dețin o poliță RCA pentru vehiculul pe care îl conduce va fi sancționat conform legii. Amenzile prevăzute se învârt în jurul sumei de 1.000 de lei, însă pot ajunge cu ușurință la pragul de 2.000 de lei.

Pe lângă aceasta, persoanei în cauză i se va reține certificatul de înmatriculare al mașinii și i se vor confisca plăcuțele cu numerele de înmatriculare aferente vehiculului. După efectuarea acestor măsuri, șoferul este obligat ca în termen de 30 de zile să facă dovada achiziționării poliței RCA. În caz contrar, conform Codului Rutier în vigoare, autoritățile competente vor radia automobilul din evidența vehiculelor care circulă pe teritoriul României.

 

Sursă: promotor.ro     alba24.ro