Asigurarea obligatorie a casei 2023: Care sunt despăgubirile în caz de cutremur. Ghidul de asigurare a imobilului

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 16 feb 2023, 18:30

România și Turcia sunt singurele țări din Europa în care asigurarea locuințelor este obligatorie.

Sursa: https://www.pexels.com/

În România, 4 din 5 locuințe nu sunt asigurate în caz de calamități naturale.

România și Turcia sunt singurele țări din Europa în care asigurarea locuințelor este obligatorie. 

4 din 5 români nu și-au asigurat locuințele în caz de dezastre naturale

Deși sunt amenințați de manifestări ale fenomenelor naturale tot mai intense, există foarte puțini români care încheie polițe de asigurare împotriva dezastrelor, de tip PAD, pentru locuințe.

Potrivit unor studii, la începutul lui 2023, doar 2 milioane de locuitori ai României aveau încheiată o poliță de tip PAD.

Citește și: Raed Arafat, anunț despre pagubele provocate de cutremurul din Gorj: "Avem 11 clădiri de şcoli care au avut fisuri"

În România se află în vigoare o lege care îi obligă pe toți proprietarii să își asigure locuințele sau clădirile împotriva dezastrelor, însă are și cea mai mică rată de asigurare din Europa. Un paradox greu de explicat, ținând cont de faptul că legea prevede inclusiv amenzi, că prețul asigurării obligatorii este de sub 2 euro pe lună și că legea specifică a intrat în vigoare deja de 13 ani.

De asemenea, în Parlamentul a fost depus un proiect, de aproximativ trei ani,  de modificare în acest sens, însă probabil că principala cauză a insuccesului sistemului de asigurări obligatorii este neaplicare amenzilor.

Polița de asigurare a locuințelor împotriva dezastrelor este definită prin  Legea nr. 260/ 2008  privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, drept documentul care atestă încheierea contractului de asigurare a locuinței între proprietar și asigurător, în temeiul căruia acesta din urmă se obligă să plătească asiguratului o despăgubire totală sau parțială pentru daunele materiale suferite de locuință

ca urmare a producerii unui dezastru. În temeiul aceluiași act normativ, societatea de asigurare prin care pot fi încheiate aceste polițe este PAID - Pool de Asigurare împotriva dezastrelor naturale, constituită prin asocierea societăților de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii pentru locuințe. Așadar, PAD ne poate proteja în caz de daune aduse locuinței doar în urma unor:

- cutremure;

- alunecări de teren;

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- inundații.

- Iată ce prevede legea:

Conform prevederilor art. 17, alin. (2) şi (3) din Legea nr. 191/ 2015:

(2) „PAID va pune semestrial la dispoziția primăriilor, în format electronic, lista proprietarilor care au încheiat contracte de asigurare obligatorie. (3) Primarul, prin compartimentul de specialitate, va trimite, în termen de 3 zile de la data primirii listei, scrisori de înștiințare, cu confirmare de primire, către persoanele care nu au încheiat PAD pentru locuințele pe care le dețin în proprietate“

Articolul 30, alin 3:

3) Constatarea contravențiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea sancțiunilor se fac de către primari şi de către persoanele împuternicite în acest scop de către aceștia.”

PAD este obligatorie începând cu anul 2009

PAD este obligatorie începând cu anul 2009. Astfel, administrațiile locale trebuie să verifice situația asigurărilor de locuințe.

Potrivit legii, locuința trebuie să dețină asigurare, dar din păcate, 4 din 5 locuințe din țara noastră nu sunt la adăpost în fața unor pierderi financiare masive, în caz de dezastru natural. Tragedia din Turcia s-ar putea repeta în România, însă puțini români și-au asigurat locuința, chiar dacă țara noastră dispune de un sistem de asigurări obligatorii, ceea ce înseamnă că suntem cu toții vulnerabili în fața unei asemenea nenorociri.

Citește și: Peste 41.000 de morți în Turcia și în Siria. După mai bine de o săptămână de la cutremure, salvatorii încă scot oameni în viață de sub dărâmături

România deține 9,6 milioane de locuințe. Aproximativ 20% dintre proprietarii români au o poliță obligatorie și doar 17% au optat pentru extra asigurarea poliței facultative. De asemenea, românii din mediu urban au optat, în proporție de 75% pentru a-și proteja căminul, în timp ce la sate, doar 25% din locuințe sunt asigurate.

Ghidul de asigurare a imobilului

Suntem proprietarii unei locuințe și trebuie să facem o asigurare obligatorie pentru imobil. De la dobândirea locuinței, avem la dispoziție o perioadă de maximum cinci zile în care este necesar să încheiem contractul de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor pentru locuințe. În caz contrar, primăria ne va putea amenda cu o suma variind între 100 și 500 de lei. Asigurarea poate fi făcută, însă, chiar dacă termenul obligatoriu a expirat, fără a plăti costuri suplimentare.

Potrivit avocatnet.ro, contractul de asigurare este considerat încheiat după achitarea de către proprietar (beneficiarul poliței) a primei de asigurare obligatorii, în valoare de 20 de euro pentru locuințele de tip A și de 10 euro pentru locuințele de tip B, la cursul de schimb valutar al BNR din ziua încheierii poliței. Această sumă o vom plăti în fiecare an cu cel mult 24 de ore înainte de expirarea PAD din anul anterior. 

Cum puteți obține despăgubirile

 Trebuie să știm ca avem la dispoziție o perioadă de cel mult 60 de zile pentru a anunța asiguratorul privind daunele suferite. 

De asemenea, este foarte important să cunoaștem faptul că beneficiarii asigurării care au adus anumite modificări locuinței, precum construirea, lărgirea sau orice altă acțiune fără autorizație de construire sau cu nerespectarea autorizației, afectând, astfel, structura de rezistență a construcției, nu vor primi despăgubiri.

Cererea pentru a intra în posesia sumei de despăgubire de la asigurator se va face doar de către persoanele care sunt trecute în polița PAD drept beneficiari: proprietarii construcțiilor- locuințe; persoanele desemnate expres in PAD ca beneficiari de către proprietari; succesorii legali si/sau testamentari ai persoanelor proprietari, in cazul in care au decedat, sau persoanele desemnate drept administratori ai locuinței în cazul persoanelor juridice. Constatarea si evaluarea pagubelor, precum si stabilirea sumei despăgubirii se vor face de către asiguratorul care a emis PAD, iar apoi PAID va efectua plata despăgubirilor direct în contul beneficiarului.