Datele înregistrate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că prețul mediu al gazelor naturale l a consumatorul final în luna noiembrie 2021 este de aproximativ 220 lei/MWh.
Plafonarea preţului la gaze duce la noi scumpiri din aprilie
Astfel, plafonarea prețului final al gazelor naturale la o valoare de 370 lei/MWh și de 310 lei/MWh de la 1 februarie, ar fi inutilă în această perioadă, notează asociatiaenergiainteligenta.ro, citată de capital.ro.
„În fapt plafonarea a avut un efect foarte important, a determinat, conform site-ului ANRE, creșterea prețului gazelor ofertate pe piață de la un nivel de minim 220 lei/MWh la un nivel de minim 420 lei/MWh în luna noiembrie 2021 și de 640 lei/MWh în luna ianuarie 2022. Astfel, toate contractele care ajung la scadență în această perioadă sau în perioada imediat următore, se vor încheia la prețuri mai mari de 600 lei/MWh.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Important să precizăm că pentru mulți consumatori casnici plafonarea nu are nici un efect în momentul de față (conform unui studiu AEI, 80% din consumatorii casnici de gaze nu vor beneficia de plafonarea prețului), dar plafonarea va aduce un preț mai ridicat al gazelor la consumatorul final în anul 2022”, arată sursa menționată.
În aprilie 2022 vom avea și creșteri importante de preț
De asemenea, Asociația Energia Inteligență a scris că în aprilie 2022 cresc prețurile, nu doar prețuri mai mici la gaze decât perioada similară a anului 2021. În aprile se vor adăuga creșteri ale tarifelor de transport și distribuție.
Citeste si: Vești bune pentru locuitorii din blocuri! Se va investi în pentru mai multe lucrări de renovare
„În următoarele luni la aproape toți consumatorii casnici le expiră contractele de gaze, iar noile contracte se vor încheia la prețuri peste prețul gazelor din acest moment. Astfel, în aprilie 2022 nu doar că nu vom avea prețuri mai mici la gaze decât perioada similară a anului 2021, dar vom avea chiar și creșteri importante de preț pe care le estimăm în medie să fie de cca. 120% față de prețul mediu din anul trecut.
Trebuie să avem în vedere că tot de la 1 aprilie 2022, se vor adăuga creșteri ale tarifelor de transport și distribuție, anul 2022 fiind anul în care se încheie o nouă perioadă de reglementare și care va aduce importate creșteri ale tarifelor datorită racordării gratuite impuse de
În anul 2020 autoritățile au legiferat Gas Release Program, care avea scopul declarat să scadă prețul gazelor, rezultatul real a fost începutul creșterii prețului gazelor în România. În anul 2021 autoritățile au legiferat Plafonarea Prețului la gaze, care avea scopul declarat să scadă prețul gazelor, rezultatul real a fost creșterea prețurile tuturor ofertelor. În concluzie: Nu cresc taxele, dar cresc facturile la energie! Pentru oameni aceeași sărăcie”, a conchis organizația non-profit.