Asta-i România: Cash sau card? Românii, campioni la ținutul banilor sub saltea: ”Mai bine mănânc iarbă”

Author: Diana Bostan
Actualizat: 20 nov 2023, 14:12

Cash sau card la ”Asta-i România”

Sursa: Captură ”Asta-i România”

Premierul României a declarat război evaziunii fiscale din România. Noile măsuri fiscale nu au fost însă pe placul tuturor românilor, mai ales când vine vorba de limitarea plăților cash.

În cadrul emisiunii ”Asta-i România”, vocile românilor s-au făcut auzite. Aceștia au spus un ”nu” categoric atunci când a venit vorba de limitarea plăților cash. Ce părere au aceștia despre plata cu cardul.

Românii, campioni la ținutul banilor la saltea

Deși limitarea plăților cash a fost anulată, românii sunt în continuare revoltați de această idee. Nu doar oamenii din mediul rural sunt sceptici în ceea ce privește această măsură, ci și persoanele de la oraș. Dacă unii susțin că nu au văzut în viața lor un card bancar, alții spun că le este mult mai simplu să plătească cash și să țină banii la saltea.

”De ce îmi interzici tu mie să folosesc bancnota? Pentru ce? Nu am înțeles. Sunt banii mei și fac ce vreau cu ei. Aici în comună, dacă ai card de unde scoți banii? Aici nu ai unde să plătești cu cardul, nu există un bancomat în toată comuna.

Se urmărește o globalizare, o mizerie. Eu nu sunt de acord să faci de 5.000 de lei, de 10.000 de lei, sunt banii mei, ții dau ție la bancă să-ți dau comision? Îi bag sub saltea”, a spus cetățeanul unei comune din județul Teleorman, potrivit ” Asta-i România ”.

Cash sau card la ”Asta-i România”
[Sursa: Captură ”Asta-i România”]

Citește și: Noile măsuri fiscale care au intrat în vigoare de pe 11 noiembrie. Excepțiile care se vor face la plata în numerar

Pentru a pune punct evaziunii fiscale, Guvernul a impus la începutul lunii noiembrie anumite măsuri, printre care se includ restricționarea plăților în numerar la un plafon zilnic de 1.000 de lei de la o persoană juridică.

De asemenea, încasările și plățile între o persoană juridică și o persoană fizică sunt limitate la un plafon zilnic de 5.000 de lei.

Nemulțumirea exprimată de cetățeni a reușit să determine liderii Coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, să analizeze propunerea ANAF privind modificarea legii. În urma acestei analize, începând cu data de 11 noiembrie, românii vor avea posibilitatea să efectueze plăți în numerar de până la 5.000 de lei între persoane fizice și de până la 10.000 de lei între persoane fizice și persoane juridice.

Unii români preferă ”caietul” în locul plăților cu cardul

Într-o țară în care mulți români cumpără încă ”pe caiet” sau își câștigă existența muncind cu ziua, măsurile guvernanților sunt considerate aberante, ținând cont că majoritatea câștigă salariul minim. Mai mult decât atât, unii cetățeni preferă să nu mai cumpere nimic decât să-și deschidă un cont bancar.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Revoltați sunt și comercianții, în special în mediul rural, acolo unde nu există nici bănci, nici bancomate, iar oamenii cumpără încă pe caiet. ”E sărăcie mare la țară, aici. Ce să mai? Nu trebuie să-i dai pâine, pe caiet, până vine seara, să-și ia banii? Până ia salariul, până intră pensia”, a spus angajata unui magazin, potrivit reporterilor ”Asta-i România”.

Cash sau card la ”Asta-i România”
[Sursa: Captură ”Asta-i România”]

Citește și: Duminică, de la ora 14:30, la ”Asta-i România!”, Cash sau card

O bătrână ce se descurcă cu greu din pensia minimă susține că mai bine ar mânca iarbă decât să folosească cardul. ”Mănânc iarbă. Nu mă descurc cu cardul și nici nu vreau. Eu mă duc, îmi iau, plătesc și gata. Sunt banii mei, pensia asta mică, și vreau să-i țin așa ”, a spus o pensionară revoltată pentru sursa menționată anterior.

Românii susțin că băncile au cel mai mult de câștigat din aceste măsuri. Acesta este și motivul principal pentru care românii nu vor să audă de deschiderea unui cont bancar, frica de dobânzi și comisioane.

Concluzia este un simplă, majoritatea românilor nu vor să audă de aceste măsuri fiscale și nici de plata cu cardul, iar specialiștii în economie sunt de părere că acest lucru nu se va schimba în viitorul apropiat.