Trei zile pe saptamana, asistatii social se strang in fata cantinei sociale, de unde primesc o masa calda si alimente reci pentru urmatoarea zi. Multi dintre ei amarati, parte din ei oameni in toata firea, numai buni de munca. Unii se recomanda saraci, dar stramba din nas in fata farfuriei cu mancare platita din buzunarul contribuabilului.
Reporterii “Asta-i Romania!” au fost printre asistatii social, multi dintre acestia apti de munca, si i-au intrebat daca ar vrea sa munceasca.
“Pai depinde valoarea pe care o primesti! Pentru ce? Pentru o portie de mancare sa nu mergem la furat?”, suna raspunsul unuia dintre asistati.
“Nu pot sa muncesc ca ma doare capul, ma ia cu ameteala! Ma doare capul de o luna de zile, am pastile acasa, deci e nasol cu munca! Pentru ce sa muncim?”, este
Si asta nu este tot. Cand vine vorba de mancarea primita gratis, si aici nemultumirile sunt multe: ba ca puii dati de stat sunt cam vinetii, ba ca sarea e umeda.
La Ploiesti insa, autoritatile au gasit solutia. Risipa a fost stopata printr-o regula simpla, de bun simt: cine munceste pentru Primarie primeste mancare, cine nu, rabda! Astfel, la sase luni, inspectorii fiscali verifica veniturile sarmanilor abonati la cantina sociala, si la fiecare castig ii scot automat de pe lista asistatilor.
“S-a introdus munca, munca obligatorie. Pentru o portie de hrana, asistatii trebuie sa munceasca 5 zile. (…) In medie, ei (asistatii social – n.r.) primesc hrana/alimente de 360 de lei pe luna (…) unii au doua portii ”, spune Irina Manea, Consilier serviciu prestatii sociale Ploiesti.
In urma acestei reguli, venite din partea autoritatilor, rezultatul a fost unul neasteptat: cantinele sunt pe cale sa se inchida din lipsa de clienti.
800 de persoane din 1200 au renuntat deja la masa calda, dupa ce au fost obligati sa isi castige painea, prin munca.Urmariti duminica, de la ora 20:00, la “Asta-i Romania!” un material revoltator cu si despre asistatii social.