Rapid, pe loc, chiar la domiciliu- sunt tertipurile prin care Institutiile Finaciare Nebancare ademenesc oamenii. Pe cat de bine suna, pe atat e de periculos, si asta din cauza dobanzilor piperate pe care Institutiile Financiare Nebancare le practica. Nu de putine ori, dobanda anuala efectiva poate sa ajunga si la 5.000 la suta. Adica la un leu imprumutat dai 5.000 inapoi, iar la 10 lei, dai 50.000 de lei!
Sambata, la “Asta-i Romania!” aflam povestile a doi dintre miile de romani care au fost prinsi in acest <joc> extrem de periculos. Adrian Luchian si Valentina Rai ne vor spune povestea lor si cum le-au fost distruse vietile, apeland la credite prin IFN.
“Am luat banii ca sa imi ajut fiul care invata in strainatate, incercand sa ii ofer un viitor mai bun.
Si Valentina Rai a trecut prin incercarea vietii cu un credit facut pe repede inainte.
“Nu stiam ca in spatele acestor <oferte> (credite IFN – n.r.) se ascund capcane. Eram singura din familie care avea o sursa de venit … sotul meu nu avea serviciu. Ne-a afectat viata intregii familii. Pentru ca ne-am dorit o masina de spalat si un calculator am platit, in urma contractului de credit, 15.000 lei. Si, as fi platit si in ziua de astazi daca nu faceam contestatie”, povesteste femeia.
Se pare ca banii dati cu imprumut contra unor dobanzi ireal de mari, sunt o afacere profitabila, din moment ce in Romania exista 146 de Institutii Financiare Nebancare.
“Masura pe care a luat-o BNR consta in faptul ca va acorda, in conditii mai dificile credit oamenilor, dar dobanda nu e limitata. Asta inseamna ca acele credite pot ajunge la dobanzi ucigatoare, la 20.000 la suta”, spune Daniel Zamfir, Presedintele Comisiei Economice, din Senatul Romaniei.
Cum pot fi protejati oamenii de creditele care ii lasa pe drumuri si cine se face vinovat de aceasta situatie infioratoare, aflam sambata, de la ora 17:15, la “Asta-i Romania!”.