Duminica aceasta, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”, Flămânzi, “oraș” cu pretenții europene și condiții medievale

Autor: Daniela Iliuta

Duminica aceasta, de la ora 14:30, echipa “Asta-i România!” continuă povestea așezărilor rurale din România, devenite orașe doar pe hârtie.

Este vorba despre comuna Flămânzi, județul Botoșani, una dintre cele câteva zeci de comune metamorfozate în orașe, în anul 2004. La vremea aceea, autoritățile le-au promis oamenilor că vor trece de la statutul de sătean la cel de orașean. Din păcate, acest lucru s-a întâmplat doar pe hârtie, deoarece, în realitate, au rămas departe de lumea civilizată.

Oamenii de aici trăiesc mai rău ca la țară, dar plătesc impozite ca la oraș; merg cu căruța pe drumuri de piatră, n-au apă potabilă și fac focul în sobe, deși locuiesc la bloc.

Totul a început în urmă cu 16 ani, înainte de integrarea țării în Uniunea Europeană, atunci când Europa considera că suntem țara cu cele mai multe așezări rurale. Așa că statul român a “tranșat” problema … românește: a transformat fulgerător, pe hârtie, aproape 40 de comune în “orașe”.

Unul dintre exemple îl reprezintă comuna Flămânzi în care, de 16 ani, 10 mii de locuitori plătesc taxe și impozite duble, pentru condiții de viață rudimentare. În Flămânzi și în localitățile arondate, cei mai mulți dintre localnicii rămași aici muncesc cu ziua, bătrânii se chinuie să supraviețuiască, iar tinerii au plecat peste hotare pentru a-și clădi o viață mai bună.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"

La doi pași de primărie se zugrăvește un tablou gri; cele câteva blocuri ridicate în comunism, arată ca după bombardament. Și, în timp ce oamenii se plâng de traiul cumplit pe care-l au, edilii locali le fac în continuare “promisiuni”; va curge apă la robinet, drumurile de țară se vor asfalta, iar Flămânziul se va transformă într-un oraș futurist.

Tot în ediția de duminica aceasta, la “Asta-i România!” îi cunoaștem pe Radu și Andreea Moldovan, doi tineri care, deși crescuți la oraș, au ales să investească toți banii într-o casă dintr-un sat de

munte, în Șapartoc, județul Mureș, unul dintre cele mai izolate sate din România. Tinerii sunt hotărâți să readucă locul la viață.

Nu ratați duminica aceasta “Asta-i România!”, de la ora 14:30, emisiune magazin prezentată de Mihai Ghiță, la Kanal D.

 

Taguri:

Când intră banii pe cardurile de energie, în 2025, și cine beneficiază de ele. La ce sume s-a ajuns

Guvernul României a confirmat că va continua să sprijine consumatorii vulnerabili în 2025, prin programul cardurilor de energie, o inițiativă menită să protejeze pensionarii, persoanele cu dizabilități și alte grupuri defavorizate în fața creșterii costurilor pentru utilități.