Scoala traditionala pierde teren? Care sunt avantajele si pericolele educatiei in sistem homeschooling

Autor: Silviu Bunea
Actualizat: 28 aug 2017, 16:20

Nemultumiti de ce le ofera scoala traditionala, tot mai multi parinti isi retrag copii din sistemul clasic de invatamant. Ii tin acasa, dar cu burta pe carte si ii inscriu intr-o scoala "umbrela" din strainatate, care, la sfarsitul anilor de cursuri, le si elibereaza o diploma, prin corespondenta.

Vorbim in continuare despre homeschooling, un fenomen nerecunoscut in Romania, dar la care au aderat deja sute de familii.

 

Giulia si Bogdan Oproescu au 13 si respectiv 15 ani si fac parte din cei peste 200 de copii din Romania care au ales sa faca homeschooling, adica un fel de scoala acasa. Dupa ce au trait ani buni in Cipru si Irlanda, sistemul romanesc de educatie nu a mai fost o varianta buna pentru ei.

 

Mama i-a inscris la o scoala din strainatate, care le va elibera diplomele de studii, insa materia trebuie sa o invete acasa, in Romania. Irene, mama lor, spune ca nu isi trimite copiii la scoala traditionala pentru ca le-ar taia aripile.

 

Totusi, specialistul psiholog Irina Petrea spune ca homeschooling-ul este o decizie delicata, asumata de parintii care ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a o lua.

 

"Socializarea e foarte importanta. Dezvoltarea abilitatilor sociale e foarte importanta pentru copil. Copilul se comporta intr-un fel in mediul familial si fata de adulti, si diferit fata de ceilalti copii de varsta lui si un pic mai mari

 

Un homeschooling se poate face in conditiile in care iti poti permite financiar sa-ti instruiesti copilul acasa.

Ar trebui sa angajezi profesori", este de de parere psihologul Irina Petrea.

 

 

Urmareste mai jos un reportaj realizat de echipa "Asta-i Romania" despre avantajele, dezavantajele si capcanele acestui mod inovator de a face educatie:

 

 

 

Taguri:

Când intră banii pe cardurile de energie, în 2025, și cine beneficiează de ele. La ce sume s-a ajuns

Guvernul României a confirmat că va continua să sprijine consumatorii vulnerabili în 2025, prin programul cardurilor de energie, o inițiativă menită să protejeze pensionarii, persoanele cu dizabilități și alte grupuri defavorizate în fața creșterii costurilor pentru utilități.