Rosia Montana, locul care a asezat Romania pe harta comorilor lumii, aici aflandu-se cel mai mare zacamant de aur din Europa, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1 600 de tone de argint, a devenit satul pierdut din Muntii Transilvaniei. Localnicii sunt batrani iar casele stau sa se prabuseasca. Tot ce a ramas din Rosia Montana, dupa ani de dispute create in jurul minei de aur, sunt doar cativa oameni si povestile lor.
“Aici avem bogatie mare la Rosia Montana, avem cel mai mare zacamant auro-argentifer din Europa!”, spune unul dintre putini localnici ramasi in sat.
Desi, in ultimii ani s-au perindat, la Rosia Montana, sute de oameni, politicieni, afaceristi, ONG-uri, promitand, cu totii, ca vor schimba soarta oamenilor in bine, n-a fost asa.
“Aurul, pentru oamenii de aici, este un blestem. Stii ca exista, dar nu poti realiza nimic cu el. (…) Singurul meu regret e ca nu am vandut casa, si am ramas aici oamenii nimanui.
Nu avem dispensar, doctor, magazin. Daca trebuie sa cumparam ceva, avem de mers 5 km pana in Abrud”, spune, cu amaraciune in glas, Emilia Iancu, o localnica.