Fiecare sărbătoare importantă vine, ca întotdeauna cu multe tradiţii şi superstiţii. Astfel, Naşterea Domnului vine cu o serie de obiceiuri de care oamenii trebuie să ţină cont cu desăvârşire.
Ce nu trebuie să faci în ziua de Crăciun
Este recomandat ca în ziua de Crăciun, oamenii să evite să facă orice lucru pe care-l face în mod obişnuit prin casă în alte zile.
În ziua Naşterii Domnului nu este bine să speli, să ştergi praful, să mături sau să dai bani cu împrumut. De asemenea, se spune că de Crăciun nu este bine să laşi pe altcineva să-ţi închidă uşa, deoarece îţi poate alunga norocul, aşa că trebuie să o închizi singur.
Se mai spune că de Crăciun, oamenii nu trebuie să se certe sau să poarte supărare altor persoane.
Obiceiuri în alte zone ale ţării
În unele regiuni din România, obiceiurile spun că nu este bine să deschizi uşa oaspeţilor în noaptea de Crăciun, pentru că aşa o să-ţi plece tot sporul din casă.
Tradiţia spune că cei care nu şi-au împodobit casa cu crenguţe de vâsc vor avea ghinion tot anul.
Oamenii de la ţară respectă cu sfinţenie datinile strămoşeşti. Tradiţia spune că în ziua de Crăciun nu trebuie să dai de mâncare la animale pe săturate pentru că acestea s-ar putea îmbolnăvi. Păsările din ogradă pot fi hrănite cu o bucată de aluat dospit.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Mulţi oameni îşi pun bănuţi de argint în apa în care se spală, pentru a avea prosperitate şi sănatate în anul ce urmeză.
Superstiţii în ziua de Crăciun
Dacă în ziua de Crăciun ninge, în cea de Paşte vremea va fi frumoasă, totodată, dacă cerul este senin, anul ce urmează va fi roditor.
În zona Maramureşului, un obicei spune că oamenii ung cu usturoi vitele şi uşile de la grajduri, pentru ca spiritele rele să nu ia laptele vacilor. Tot pentru a alunga spiritele rele, oamenii se ung cu usturoi pe frunte, pe spate, la coate şi la genunchi şi pun usturoi la uşile şi ferestrele caselor.
Tot în Mamamureş, tradiţia spune că femeile nu trebuie să pună faţă de masă cu ciucălăi în ziua de Crăciun, ştergare brodate pe pereţi sau perne cu feţe tărcate pe pat, pentru a nu fi blestemate.
În Bucovina, tradiţia spune că nu e bine să ai lucruri împrumutate de sărbători, astfel în perioada Crăciunului se recupereză sau se restituie lucrurile împrumutate.
În Banat, focul din casă nu se stinge deloc în preajma Crăciunului pentru ca anul care vine să fie spornic și luminos. La fel şi în Maramureș, focul din casă nu are voie să se stingă în noaptea de Crăciun, așa că se așează pe foc o buturugă mare, numită și „buturuga de Craciun”.
Citeste si: Rugaciunea pe care trebuie sa o rostesti in ziua de Craciun! Se spune ca are efecte miraculoase