Credinta populara spune ca aceasta zi este respectata si de hoti, dar si de pagubitii care ii cer Sfântului Mina ajutor la prinderea talharilor. Insa nu doar cei pagubiti cer ajutor sfantului ci si cei care vor sa indeparteze gandurile si faptele rele ale dusmanilor.
Femeile merg la biserica in aceasta zi pentru a duce lumanari si le lipesc la sfesnice cu capatul pe care de obicei il aprind.
Rugaciune catre Sfantul Mare Mucenic Mina
O, Preasfinte si intru tot laudate, Mare Mucenice Mina, si de minuni facatorule; primeste aceasta rugaciune de la mine nevrednicul robul tau, caci catre tine, ca la un adevarat izvor de tamaduiri si grabnic folositor si ajutator preaminunat, scap eu ticalosul si catre sfant chipul
Sfantul Mina praznuit la 11 noiembrie, s-a nascut in apropiere de Memphis, stravechea capitala a faraonilor. A trait in timpul imparatilor romani Diocletian si Maximian. Ramane orfan pe cand era copil. Tatal i-a murit cand avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani dupa acesta. Ajunge in armata imperiala, insa, la 23 februarie 303, cand Diocletian a emis primul edict de persecutare a crestinilor, paraseste armata si se retrage in desert, dedicandu-se vietii ascetice.
Prezent in Cotyaeum la celebrarea unei sarbatori pagane, marturiseste fara ezitare ca este crestin.
Incepand din anul 1874, biserica Sfantul Mucenic Mina, din Bucuresti pastreaza fragmente din moastele Sfantului Mina. Ele au fost aduse de la Muntele Athos si de la Manastirea "Sfantul Mina" din Egipt.
Credinciosii se pot inchina la moastele Sfantului Mina si in Catedrala mitropolitana din Iasi. In aceasta Catedrala, printre moastele celor 32 de sfinti, se afla si un fragment din moastele Mucenicului Mina.
Si in Biserica "Sfantul Mina" din cartierul Obcin (Suceava) sunt prezente doua fragmente din moastele Sfantului Mina. Ele au fost aduse din Grecia, in august 2001, de catre Arhiespicopul Sucevei si Radautilor.
(sursa: dcnews.ro, doxologia.ro, crestinortodox.ro.)