Astazi, crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Mina, protectorul celor pagubiti! Iata la ce biserica din capitala se afla sfintele moaste si care este rugaciunea grabnic folositoare adresata Sfantului Mare Mucenic!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 11 nov 2017, 11:54

Mii de credinciosi, fiecare cu durerea pierderii a ceva sau a cuiva, sunt prezenti, pe 11 noiembrie, la Biserica "Sfantul Mina" din centrul Bucurestiului, pentru a se inchina la moastele Sfantului Mina

Credinta populara spune ca aceasta zi este respectata si de hoti, dar si de pagubitii care ii cer Sfântului Mina ajutor la prinderea talharilor. Insa nu doar cei pagubiti cer ajutor sfantului ci si cei care vor sa indeparteze gandurile si faptele rele ale dusmanilor.
Femeile merg la biserica in aceasta zi pentru a duce lumanari si le lipesc la sfesnice cu capatul pe care de obicei il aprind.

Potrivit tradiţiei, se crede ca schimba gandurile dusmanilor. Fetele urmeaza si ele acelasi ritual cu lumanarile in speranta ca inimile celor doriti se vor intoarce spre ele. Tot in aceasta zi se platesc sarindare si acatiste pentru maritis, pentru implinirea blestemelor si aflarea unor taine.

Rugaciune catre Sfantul Mare Mucenic Mina
O, Preasfinte si intru tot laudate, Mare Mucenice Mina, si de minuni facatorule; primeste aceasta rugaciune de la mine nevrednicul robul tau, caci catre tine, ca la un adevarat izvor de tamaduiri si grabnic folositor si ajutator preaminunat, scap eu ticalosul si catre sfant chipul
icoanei tale cu lacrimi fierbinti ma rog tie: Vezi, Sfinte, paguba mea, vezi saracia si ticalosia mea; vezi bubele si ranile trupului si sufletului meu. De aceea ma rog tie, Fericite si Sfinte Mina, grabeste-te de ma ajuta cu neincetatele si sfintele tale rugaciuni si ma sprijineste pe mine robul tau. Ia aminte la suspinele mele si nu ma trece cu vederea pe mine ticalosul si scarbitul, ca stiu, Sfinte al lui Dumnezeu, ca de ai si patimit munci grele si chinuri infricosatoare de la cei fara de lege pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferinte astazi vietuiesti luminat
si ai aflat dar de Dumnezeu. Fiindca ne-am incredintat ca si dupa mutarea ta din viata aceasta trecatoare, cine a nazuit la sfanta biserica ta si cu credinta ti s-a rugat nu a ramas neajutat. Ca cine te-a chemat pe tine intru ajutor si nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni facatorule, si tu l-ai trecut cu vederea? Sau cui, in pagube fiind si alergand spre ajutorul tau, nu i-ai descoperit paguba lui?

Sfantul Mina praznuit la 11 noiembrie, s-a nascut in apropiere de Memphis, stravechea capitala a faraonilor.
A trait in timpul imparatilor romani Diocletian si Maximian. Ramane orfan pe cand era copil. Tatal i-a murit cand avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani dupa acesta. Ajunge in armata imperiala, insa, la 23 februarie 303, cand Diocletian a emis primul edict de persecutare a crestinilor, paraseste armata si se retrage in desert, dedicandu-se vietii ascetice.
Prezent in Cotyaeum la celebrarea unei sarbatori pagane, marturiseste fara ezitare ca este crestin.
Este luat de soldati si dus inaintea prefectului Pyrrhus. Pentru ca a refuzat sa se lepede de credinta in Hristos, i s-a taiat capul.
Incepand din anul 1874, biserica Sfantul Mucenic Mina, din Bucuresti pastreaza fragmente din moastele Sfantului Mina. Ele au fost aduse de la Muntele Athos si de la Manastirea "Sfantul Mina" din Egipt.
Credinciosii se pot inchina la moastele Sfantului Mina si in Catedrala mitropolitana din Iasi.
In aceasta Catedrala, printre moastele celor 32 de sfinti, se afla si un fragment din moastele Mucenicului Mina.
Si in Biserica "Sfantul Mina" din cartierul Obcin (Suceava) sunt prezente doua fragmente din moastele Sfantului Mina. Ele au fost aduse din Grecia, in august 2001, de catre Arhiespicopul Sucevei si Radautilor.
(sursa: dcnews.ro, doxologia.ro, crestinortodox.ro.)






 

 

Taguri: