Astazi e Pastele Blajinilor, ziua in care rromii isi pomenesc mortii. Traditia spune ca mese bogate trebuie sa fie intinse la locurile de veci

Autor: S.B. Editor: Silviu Bunea
Actualizat: 27 mar 2017, 20:10

In aceasta zi rromii obisnuiesc sa imparta portii de mancare care numai blajine nu sunt.

Pirandele au intins mese imbelsugate inca de ieri, iar din cazanele fierbinti au scos sute de sarmale aburinde si gramezi de fripturi. Bogatia a fost intinsa in cimitire, in cinstea mortilor, inca de ieri, chiar daca abia astazi este Pastele Blajinilor. In Prahova, rromii s-au adunat la mormintele rudelor si s-au cinstit cu mancare si bautura si nici furia naturii nu i-a oprit de la ospatul intins printre cruci.

Cu palariile in cap si fustele colorate in vant, oamenii au venit dis-de-dimineata sa-si pomeneasca mortii.

Traditia de Pastele Blajinilor e respectata iar mesele pliabile la subrat sunt accesoriu de pret. Cum sfaraiala gratarelor e interzisa intre locurile de veci, rromii s-au adaptat si au venit cu mancarea gata facuta, la cazan.

Mesele intinse de pirande au aratat mai ceva ca la restaurant, ba chiar ai fi putut sa iti alegi intocmai ca dintr-un meniu, la cate feluri de mancare au inceput sa aseze.

Sute de chiftele, sarmale, zeci de bucati de friptura, toate sunt pregatite de cu seara pentru a fi date de pomana sufletului mortilor.

Aroma de sarmale care a invaluit intregul cimitir s-a dovedit irezistibila pentru credinciosi, dar si pentru politistii locali care probabil si-au muscat buzele de pofta, dar s-au multumit doar sa se asigure ca atmosfera ramane linistita.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cu

o sarma in gura, alta in mana si ochii dupa inca una, oamenii au stat chiar si la coada ca sa prinda o farfurie cu merinde. Bataia cea mai mare s-a dat insa pe sarmale si pe friptura de miel.

##VIDEO136539##