25 mai 2022 este ultimul termen pentru depunerea declarației unice la Fisc.
Amenda pentru nedepunerea declarației unice nu este mare, fiind cuprinsă între 50 și 500 de lei. Cele mai multe amenzi pe care cei care nu depun declarația le primesc sunt de 50 de lei. Această sumă scade la 25 de lei dacă amenda este plătită în 15 zile de la comunicarea contravenției, potrivit avocatnet.ro.
„În cazul persoanelor fizice nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declarațiilor de venit, precum și a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 500 lei”, arată Codul de procedură fiscală, potrivit sursei citate.
Pe lângă contravenție, cei care nu depun la timp declarația unică vor primi și o decizie de impunere.
Citeste si: Câți bani câștigă, de fapt, un angajat sus-pus la ANAF. Salariul lunar include bonusuri și sporuri
Angajări la Fisc!
Autoritățile au anunțat că posturile pentru aparatul bugetar vor fi sistate începând din luna iulie a acestui an.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are, în prezent, scoase la concurs peste 200 de posturi. Deficitul de personal se va acoperi până în luna iulie a acestui an.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
„Am constatat că avem o medie lunară de posturi neocupate cam de 2.500, deci undeva peste 10% din posturile care sunt alocate sunt neocupate. La fel, un lucru care m-a pus pe gânduri… Structura pe vârstă – 40% din angajații ANAF sunt în vârstă de peste 50 de ani (și nu trebuie să uităm că majoritatea celor care lucrează în ANAF sunt femei), 45% sunt cu vârsta între 41 și 50 de ani și doar 15% sunt cu vârsta între 20 și 40 de ani.
De cinci ani nu s-au mai organizat concursuri. În luna iunie vom demara primul concurs, sunt 260 de posturi, pornind de la o realitate – ANAF are o structură de personal îmbătrânită. Eu îmi doresc ca, alături de noi, să vină în perioada următoare tineri (economiști, juriști) care să lucreze și să își facă o carieră în această instituție importantă a statului. Pentru a asigura o recrutare cât mai corectă, pentru a ajunge cei mai buni oameni să lucreze în ANAF, pentru prima dată în istoria ANAF subiectele la care vor trebui să răspundă cei care vor dori să se angajeze la Fisc vor fi extrase de un program informatic înaintea examenului”, a declarat Lucian Heiuș, noul președinte al ANAF.
Salariile pentru inspectorii ANAF încep de la 3.600 de lei net, cât câștigă un inspector debutant și ajung la 6.200 de lei net.