Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022 pică pe data de 14 noiembrie. Ce se întâmplă în această zi și de ce este atât de importantă pentru credincioși? Iată cele mai cunoscute tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022.
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Ce se întâmplă pe 14 noiembrie?
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022 marchează ultima zi în care creștinii mai pot mânca de dulce.
După cum îi spune și numele, Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022 este ziua în care se lasă sec, ceea ce înseamnă că nu se mai pot consuma alimente de dulce.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Ce se mănâncă pe 14 noiembrie?
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022 este o zi foarte importantă pentru credincioși, având în vedere că îi pregătește pe aceștia pentru a intra în perioada de post. Pe 14 noiembrie se respectă o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții. Se spune că este bine ca în ziua în care se lasă sec pentru Postul Crăciunului să se spele toate vasele și oalele în care au fost pregătite sau servite preparate de dulce.
De Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului există obiceiul să se organizeze o masă la care să participe toți cei din familie. Se pregătesc bucate alese, iar după servirea mesei, resturile sunt strânse și date păsările cerului.
Acest obicei este respectat în special de cei care vor să țină păsările cât mai departe de culturile lor.Se crede că este bine ca de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022 să fie consumate plăcinte care să conțină struguri sau stafide, fiind un simbol al norocului și belșugului. În această zi, mai există o tradiție care spune că nurorile trebuie să le ofere soacrelor plăcinte cu brânză dulce și stafide pentru ca între ele să existe armonie și înțelegere atât în post, cât și în restul anului.
În ziua în care se lasă sec pentru Postul Crăciunului 2022, tradiția spune că finii trebuie să meargă cu plocon la nași și să le ceară acestora iertare dacă le-au greșit peste an. De obicei, finii le duc în dar nașilor o găină friptă, o turtă mare și o sticlă de vin.
Tot pe 14 noiembrie se spune că este bine ca ușile și ferestrele să fie unse cu usturoi pentru ca locuința să fie protejată de rele.
Postul Crăciunului 2022. Când se termină perioada de post?
Postul Crăciunului 2022 începe imediat după Lăsata Secului, pe data de 15 noiembrie. Este unul dintre cele mai importante posturi de peste an, însă nu este la fel de restrictiv ca Postul Paștelui, având în vedere că sunt mult mai multe zile în care credincioșii au dezlegare la pește. Postul Crăciunului 2022 durează 40 de zile și se încheie pe 24 decembrie. Pe 25 decembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Domnului.