Astăzi este ziua de naștere a lui Klaus Iohannis. Câți ani împlinește președintele?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 13 mar 2024, 00:25

Klaus Iohannis

Sursa: https://www.facebook.com/klausiohannis

Pe data de 13 iunie, este ziua de naștere a președintelui României, Klaus Iohannis.

Klaus Werner Iohannis este sărbătorit pe data de 13 iunie. Câți ani face președintele țării?

Klaus Iohannis își sărbătorește ziua de naștere pe data de 13 iunie

Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a născut pe data de 13 iunie 1959, la Sibiu. În această zi, el împlinește frumoasa vârstă de 64 de ani.

Acesta a fost ales pe data de 21 decembrie 2014 președinte al României. Iohannis

a fost profesor de fizică și inspector școlar înainte de a deveni primar al municipiului Sibiu în anul 2000, funcție în care a fost reales în 2004, 2008 și 2012, de fiecare dată din partea Forumului Democrat al Germanilor din România.

Citește și: Nicolae Ciucă a demisionat! Cine ar urma să preia funcția de premier interimar

În anul 2007 Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, lui Iohannis fiindu-i atribuit meritul de fi modernizat infrastructura și pus în valoare potențialul economic și turistic al orașului. În

anul 2009, după căderea primului guvern Emil Boc, acesta a fost propus de către Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD) pentru funcția de premier, dar președintele Traian Băsescu a refuzat să-l nominalizeze.

La 11 august 2014, Biroul Politic Național comasat PNL-PDL a decis desemnarea liderului liberalilor, Klaus Iohannis, drept candidat al ACL la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014. În primul tur de scrutin al alegerilor, din 2 noiembrie 2014, Klaus Iohannis a obținut 30,37% din voturi, iar principalul său contracandidat, Victor Ponta, reprezentantul Alianței PSD-UNPR-PC, a obținut 40,44% din voturi.

La 16 noiembrie 2014, în urma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis a fost ales președinte al României, cu 54,43% din voturi. La 21 noiembrie 2014, Curtea Constituțională a României a confirmat rezultatele alegerilor prezidențiale și a validat alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte. La 18 decembrie 2014 și-a depus mandatul de președinte al PNL și și-a anunțat demisia din partid, ca urmare a alegerii sale în funcția de președinte al României.

A depus jurământul în fața Parlamentului la 21 decembrie 2014.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citește și: Vouchere sociale 2023. Când intră noua tranșă de bani, în valoare de 250 de lei, pe cardurile românilor

Pe 13 iunie împlinesc 33 de ani de la mineriadă

În aceiași zi în care președintele României, Klaus Iohannis, sărbătorește a 64-a aniversare, se împlinesc 33 de ani de când a avut loc mineriada.

Mai exact, în urmă cu 33de ani, acțiunea în forță a autorităților pentru a îndepărta ultimii manifestanți rămași în Piața Universității după protestul anticomunist maraton început în 22 aprilie 1990 instaura în centrul Capitalei violenţa şi teroarea, punctul culminant fiind atins odată cu venirea minerilor.

În presa vremii, relatările despre ceea ce s-a întâmplat în 13- 15 iunie oscilau între „tentativă de lovitură de stat”şi „dovada gravei crize morale” prin care trecea ţara având drept consecință „întoarcerea la epoca de piatră”.

Mineriada din 13-15 iunie 1990 a fost a treia ocazie în care FSN a utilizat minerii din Valea Jiului ca forță de represiune împotriva celor care contestau regimul instaurat după Revoluția din decembrie 1989, însă brutalitatea intervenției a fost fără precedent.

Președintele de atunci, Ion Iliescu, făcea apel spunând că: "Chemăm toate forțele conștiente şi responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului şi televiziunii pentru a curma încercările de forță ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democrația atât de greu cucerită”.

Până seara, forțele de ordine ale MAI au reușit să golească Piața Universității, iar o parte dintre protestatari au fost reținuți.

Unul dintre liderii mineriadei a fost Miron Cozma care, în anul 1991, a fost condamnat definitiv pentru infracțiunile comise.

Sursă: adevărul.ro