În urmă cu opt ani, pe 30 octombrie 2015, a avut loc tragedia Colectiv, care a îndoliat întreaga Românie. Zeci de oameni au pierit în urma unui incendiu care a înghițit cu viteză clubul care poartă același nume.
Astăzi s-au împlinit opt ani de la Colectiv
Au trecut opt ani de la tragedia din clubul Colectiv, dar cei care au reușit să supraviețuiască și familiile tinerilor care au pierit încă îi omagiază pe cei plecați la Ceruri.
În fiecare an, pe 30 octombrie, de când a avut loc tragedia, pozele victimelor din Colectiv sunt afișate în fața clubului cu același nume, acolo unde sunt comemorate. Atât apropiații decedaților, cât și necunoscuți care au fost îndurerați și n-au uitat de această tragedie care a marcat România trec să aprindă o lumânare pentru sufletele celor prea devreme plecați, fără voia lor.
Au trecut opt ani de când 185 de oameni au fost răniți din cauza incendiului care a izbucnit în Colectiv. Au trecut opt ani de când 64 de tineri au murit fără nicio șansă de scăpare. Durerea resimțită de prietenii și familiile victimelor este încă greu de reprodus în cuvinte.
Anual, Asociația Colectiv organizează un eveniment pe 30 octombrie în memoria victimelor incendiului.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Cu toate că s-au împlinit opt ani de când a avut loc incendiul din Colectiv, în România încă nu există un centru pentru tratarea marilor arși. Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv, care și-a pierdut fiul de doar 22 de ani în tragedie după ce a suferit trei săptămâni de durere, a fost foarte implicat și dornic să ajute victimele, înființând Asociația Colectiv și făcând un monument în fața clubului.
„Ni s-a promis că în 2025 vom avea trei centre (n.r.? de arși) finalizate. Mie mi-e destul de greu să cred că în doi ani de zile se pot construi total, pune în funcțiune, adică nu doar să inaugurăm niște clădiri pe care să le închidem după aceea până când vor fi. Mi-e foarte greu să cred că se va întâmpla, dar sperăm, totuși, într-o minune, măcar unul să se termine, măcar cel de la Timișoara și să vedem că Târgu Mureș și Grigore Alexandrescu vor fi aproape finalizate și tot ar fi un pas înainte”, a declarat Eugen Iancu, citat de Gândul.
Deși nu a mai existat în România o tragedie care să semene cu Colectiv, oamenii uită de acest trist eveniment care a împlinit astăzi opt ani.
„Multă lume evită poveștile triste, își doresc întâmplări vesele, întâmplări fericite, multora le place să trăiască în bule în care totul este pozitiv. Realitatea este, însă, că iată se întâmplă și ne șochează de fiecare dată când se întâmplă câte o tragedie de amploare, care este prezentată, pentru că pe cele individuale, nu știu, ia foc casa cuiva, de alea nu știe nimeni, știe doar familia, câțiva apropiați și atâta tot”, a mărturisit Eugen Iancu.
Firul evenimentelor din seara tragediei Colectiv
Incendiul a avut loc în clubul Colectiv în seara de 30 octombrie 2015, când trupa „Goodbye to Gravity” susținea un concert. La câteva minute după ce a început concertul, au fost pornite primele artificii montate pe stâlpul schelei tehnice al scenei. După aproape 13 secunde, scânteile artificiilor au atins stâlpul de susținere al clubului.
Ulterior, alte artificii ard timp de aproape 16 secunde. De data aceasta, toți oamenii din club observă că stâlpul de susținere al clubului continuă să ardă după ce a fost atins de scântei. Focul a crescut cu viteză și s-a extins până la tavan, acest lucru provocând căderea mai multor bucăți din el.
Primul instinct al oamenilor a fost să se îndrepte spre ieșire. În câteva secunde, totul a luat-o razna, focul s-a răspândit puternic iar oamenii au început să se îmbrâncească spre ieșire. Din toată îmbulzeala au rezultat mulți oameni călcați în picioare, în încercarea de a-și salva viața.