Astăzi se trece la ora de vară! Când și cum se dau ceasurile înainte

Autor: Lavinia Medrea

Astăzi se trece la ora de vară! Când și cum se dau ceasurile înainte

Sursa: PixaBay

România trece astăzi la ora de iarnă, așadar, vom da ceasurile cu o oră înainte, noaptea aceasta devenind cea mai scurtă noapte din tot anul 2022. Iată când trebuie să schimbăm ora.

Anul acesta, România trece la ora de vară în ultimul weekend din luna martie, adică în noaptea dintre 26 și 27 martie, respectiv noapte dintre sâmbătă și duminică.

România trece la ora de vară. Cum setăm ceasurile înainte cu o oră

Aceasta este și singura zi din an în care noaptea este mai scurtă, așadar, vom avea parte de mai puțin somn.

Noaptea dintre 26 și 27 martie are doar 23 de ore, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00.

În România, ora de vară s-a introdus 1932, dar, după aproape un deceniu, în 1943, ora de vară a fost sistată. Aceasta a fost reintrodusă în România în 1979, date fiind avantajele ei, în anul 1996, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Citeste si: Ora de vară 2022. Când se schimbă ora anul acesta. Ziua în care ceasurile se dau cu o oră înainte

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Așadar, din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se termină în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene.

Ce se întâmplă cu organismul nostru atunci când trecem la ora de vară

Legat de beneficiile pe care le oferă ora de vară, experții spun că aceasta este bună pentru agricultură, dar și pentru oameni, pentru că au ocazia să se bucure mai mult de lumină și de soare.

Cu toate astea, pentru unele persoane, trecerea la ora de vară nu este prea plăcută. Conform unor studii, există persoane care se simt mult mai obosite sau care au parte de insomnii din cauza schimbării fusului orar.

În privința aceasta, în 2019, Parlamentul European a votat în favoarea unei propuneri de renunţare la ora de vară la nivelul Uniunii Europene. Propunerea nu era obligatorie, astfel că fiecare stat membru avea dreptul să hotărască dacă va păstra ora de vară au va renunţa la aceasta.

Citeste si: Se schimbă ora! România va trece la ora de vară. Ceasurile vor trebui date cu o oră înainte

România, de exemplu, nu a dat un verdict în acest sens. Așadar, trecerea la ora de vară continuă și anul acesta. De reținut este că, în Europa, singura țară care nu mai folosește ora de vară este Islanda.