Astenia de toamnă. De ce apare și cum poți să treci mai ușor peste această perioadă

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 06 iun 2023, 00:55

Ce este și cum prevenim astenia de toamnă

Sursa: PixaBay

Cu venirea unui nou anotimp, în care temperaturile scad și zilele se scurtează ne e din ce în ce mai greu să ne adaptăm schimbărilor, iar acest lucru ne poate afecta sănătatea și poate cauza astenia de toamnă.

Când vă simțiți fără chef de viață, obosiți și vă uitați pe geam și natura și vremea de afară trece prin aceleași probleme ca și noi, o stare de tristețe în urma pierderii celui mai frumos anotimp, în care totul e plin de viață și soarele ne mângâie ușor pielea. Cum se numește această stare și cum putem să trecem peste aceasta?

Citeste si: Calendar creștin ortodox 6 septembrie 2022: Rugăciunea tămăduitoare de boli și necazuri grele! Marți e zi de sărbătoare în calendar

De ce apare astenia de toamnă

Astenia de toamnă poate apărea din două cauze. Prima este modificarea temperaturilor, cum la noi în țară toamna nu aduce temperaturi prea prietenoase, nici măcar în primele zile, organismul nu reușește să se adapteze schimbărilor drastice la care e suspus. Corpul, prin încercarea de a face față schimbărilor, folosește foarte multă energie și de aici apare o senzație de epuizare.

A doua cauză ce poate facilita astenia de toamnă este micșorarea zilelor, lipsa luminii poate cauza un început de depresie.

Simptomele ce ne arată că trecem prin astenia de toamnă sunt: anxietate, apatie, tristețe accentuată, sentimente de vinovăție, modificări bruște de dispoziție, tulburări ale somnului, irascibilitate și lipsa poftei de mâncare.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Prognoza meteo ANM marți, 6 septembrie 2022. Vreme normală din punct de vedere termic. Înnorări și ploi slabe în mai multe regiuni

Cum să treci mai ușor peste astenia de toamnă

Sportul este și el de ajutor în combaterea asteniei de toamnă, pentru că mișcarea eliberează hormoni ai fericirii în creier, îmbunătățind dispoziția pacientului.

Pentru rezultate și mai bune, sportul trebuie să fie practicat în aer liber, însă mai important este să fie o formă de mișcare agreată de persoana afectată, pentru a le face plăcere să îl practice de cel puțin trei ori pe săptămână.

Alimentația sănătoasă ne poate face să trecem mai ușor peste starea de oboseală pe care o avem în această perioadă mohorâtă, mai ales împreună cu suplimente alimentare precum cele pe bază de ulei de pește de mare adâncime, complexul de vitamine B, vitamina D3 și ginseng siberian.

Odihna este un aspect extrem de important pentru a trece mai repede peste astenia de toamnă, un somn de minim 7 ore ne ajută să evităm oboseala. Dacă nu putem să adormim așa ușor, putem să admirăm natura ce trece și ea printr-o schimbare, la o cană de ceai, pentru a evita ecranul telefonului.

Citeste si: Horoscop chinezesc săptămâna 5-11 septembrie 2022: Zodiile care vor străluci! Ele se eliberează de tot ce le ține pe loc

Sursa: doc.ro