Atac terorist in Bulgaria. Bilantul atentatului: opt morti, dintre care un bulgar

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 26 aug 2021, 23:45

Opt persoane au murit si 37 au fost raniti intr-o explozie care a vizat un autocar cu turisti israelieni in parcarea aeroportului din statiunea bulgara Burgas. Explozia a fost comisa probabil de un terorist-sinucigas, informeaza Mediafax.

Potrivit AFP, ministrul bulgar al Afacerilor Externe i-a transmis omologului sau israelian Avigdor Lieberman ca explozia produsa miercuri intr-un autobuz de turisti israelieni pe aeroportul bulgar Burgas a fost provocata de o bomba aflata in vehicul. Numarul victimelor atacului terorist s-a ridicat la opt morti, dintre care si un cetatean bulgar. Cetateanul bulgar, in varsta de 36 de ani, era soferul autocarului care a explodat si care urma sa transporte un grup de turisti israelieni in statiunea Sunny Beach.


Nikolai Mladenov, ministrul de Externe al Bulgariei, a declarat joi dimineata de la Burgas pentru postul de televiziune privat bTV ca bilantul victimelor a crescut la opt, dupa ce doua persoane au murit in cursul noptii la spital din cauza ranilor. Una dintre ele era soferul bulgar al autocarului, iar cealalta o femeie israeliana inca neidentificata.

Aeroportul din statiunea Burgas ramane inchis, iar zborurile sunt deviate catre aeroportul din Varna.
Cel putin 64 de turisti israelieni au ramas in aeroport, unde le-au fost oferite bauturi, mancare si paturi.

Anchetatorii interogheaza martorii si examineaza inregistrarile realizate de camerele de supraveghere, iar masurile de securitate au fost sporite in hotelurile unde sunt cazati turisti israelieni.

Intre timp, premierul bulgar Boiko Borisov a anuntat ca atacul terorist este cel mai probabil actul unui atacator sinucigas. Serviciile bulgare colaboreaza cu FBI si CIA si cu anchetatorii israelieni.
Israelul a confirmat nationalitatea a 31 de persoane ranite in atentatul de la Burgas.

Miscarea siită libaneza Hezbollah a sugerat ca este implicata in atentatul din Bulgaria, ipoteza confirmata si de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, care a acuzat Iranul, un sustinator al miscarii Hezbollah. "Toate indiciile conduc spre implicarea Iranului", a declarat Netanyahu.