Ateliere de vară pentru preșcolari și elevi. Cum se face înscrierea copiilor și unde se desfășoară activitățile

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 12 apr 2023, 08:25

Ateliere vară program Ministerul Educației

Sursa: Pixabay

Ordinul cu metodologia programului „Ateliere de vară” pentru copiii de grădiniță și pentru elevi a fost publicat în Monitorul Oficial. Cum se face înscrierea copiilor și unde se desfășoară activitățile.

Ordinul cu metodologia programului „Ateliere de vară” pentru copiii de grădiniță și pentru elevi a fost publicat în Monitorul Oficial. Cum se face înscrierea copiilor și unde se desfășoară activitățile din cadrul programului înființat de Ministerul Educației.  

Citeste si: O nouă materie pentru elevii de liceu. Istoria Revoluției din 1989 ar putea fi studiată la clasă

Ministerul Educației înființează „Ateliere de vară„ pentru copii 

Ministerul Educației a înființat programul ”Ateliere de Vară”, program destinat preșcolarilor și elevilor de clase primare. 

În perioada vacanței de vară, în școli și grădinițe va putea fi organizat programul național „Ateliere de vară” în cadrul căruia vor fi desfășurate activități recreative și de învățare pentru preșcolari și elevii din clasele primare în grupe formate din 10-20 de copii, potrivit metodologiei publicate în Monitorul Oficial.

Programul național „Ateliere de vară”, denumit în continuare Programul AV, este un program complementar activității didactice, care se adresează tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar și poate fi organizat în perioada vacanței de vară, în unitățile de învățământ preuniversitar cu grupe de nivel preșcolar și/sau cu clase de învățământ primar. 

Programul AV este proiectat astfel încât să răspundă nevoilor preșcolarilor și elevilor din învățământul preșcolar și primar, pe durata vacanței de vară, se arată în metodologia publicată în Monitorul Oficial. 

Citeste si: Minivacanță de 3 zile în august 2022. Când pică zilele libere în luna august și cine se va bucura de ele

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Scopul programului Ateliere de vară pentru copii

Programul AV contribuie la creșterea performanțelor școlare, la învățarea remedială, la accelerarea învățării prin activități educative, recreative și de timp liber, la dezvoltarea personală și integrarea socială, precum și la menținerea preșcolarilor/elevilor într-un spațiu securizat și reprezintă o alternativă la petrecerea timpului liber în medii

cu potențial de dezvoltare a unui comportament deviant.

Prin modalități integrate de sprijin, Programul AV pune un accent deosebit pe educarea limbajului, pe dezvoltarea atitudinilor favorabile inițierii și menținerii unor relații de cooperare în grupuri mixte, fără a ține seama de: vârstă, gen, etnie, statut social, și pe formarea unor capacități și atitudini în învățare, precum și a motivației pentru activitățile de învățare, se arată în metodogia publicată în Monitorul Oficial. 

Cum se face înscrierea copiilor

Înscrierea elevilor și a copiilor de grădiniță se face prin cerere scrisă a părinților/ tutorilor/ susținătorilor legali ai minorului, adresată oricărei unități de învățământ care organizează acest program, conform graficului stabilit de conducerea unității.

Activitățile vor fi organizate și susținute de cadre didactice cu specializarea educatoare/profesor pentru învățământul preșcolar, profesor pentru învățământul primar, institutorși care au experiență de cel puțin 2 aniîn activitățile cu copiii preșcolari/elevii din învățământul primar, conform documentului.

De asemenea, pot participa la activitățile din cadrul programului personalul didactic auxiliar și voluntarii din unitatea de învățământ sau din instituțiile/organizațiile partenere, cu o experiență de cel puțin 2 ani cu elevii din clasele primare/copiii de grădiniță. 

Citeste si: Elevii de clasa a VIII-a vor avea cursuri de educație sexuală la școală. Proiectul de lege a fost propus spre adoptare

Unde se vor desfășura acttivitățile 

Art. 8 alin. (1) stabilește că activitățile se vor organiza în spații disponibile în propria școală sau grădiniță sau în spațiile altor unități de învățământ, precum și în palate și cluburi ale copiilor, cluburi sportive școlare sau în alte spații puse la dispoziție de autoritățile locale, organizații neguvernamentale cu competențe în domeniu, biserică. 

Se interzice organizarea Programului AV (Ateliere de vară – n. red.) în spații care nu au autorizații de funcționare, în sediile partidelor politice, precum și în spații private aparținând personalului didactic, didactic auxiliar sau nedidactic implicat în derularea programului.

Grupele vor fi formate din cel puțin 10 și cel mult 20 de elevi sau copii de grădiniță, după cum prevede ordinul cu metodologia. Acestea pot fi constituite pe nivel de vârstă sau pot fi mixte. În cazul fraților, aceștia pot participa la activități în cadrul aceleiași grupe, chiar dacă au vârste diferite.

Sursă: edupedu.ro