Atentatele de la 11 septembrie au fost o serie de atacuri sinucigașe coordonate de Al-Qaeda împotriva Statelor Unite care au avut loc la 11 septembrie 2001. În dimineața acelei zile, 19 teroriști Al-Qaeda au deturnat patru avioane comerciale de pasageri.
Teroriștii au preluat controlul avioanelor, prăbușind două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, omorând toate persoanele de la bord și mulți alți oameni care lucrau în clădiri.
Ambele clădiri s-au prăbușit în decurs de două ore, distrugând și avariind și alte clădiri din jur. Teroriștii au prăbușit un al treilea avion în clădirea Pentagon din Arlington, Virginia, lângă Washington, D.C. Al patrulea avion s-a prăbușit pe o câmpie de lângă Shanksville în zona rurală a statului Pennsylvania, după ce unii dintre pasageri și membrii echipajului au încercat să recâștige controlul avionului, pe care teroriștii îl îndreptaseră spre Washington, D.C.
Atentatele de la 11 septembrie- În total, în urma atacurilor au murit 2.993 de oameni, inclusiv teroriștii.
Majoritatea covârșitoare ale celor morți erau civili, inclusiv cetățeni din 90 de țări. În plus, moartea de cancer pulmonar a cel puțin a unei persoane a fost considerată de un medic legist a fi cauzată de expunerea la praful ridicat în urma prăbușirii World Trade Center.
Unele burse americane de acțiuni au rămas închise în toată săptămâna atacurilor, și au anunțat pierderi enorme după redeschidere, mai ales în industriile transporturilor aeriene și de asigurări. Distrugerea spațiilor de birouri în valoare de miliarde de dolari a cauzat pagube serioase economiei districtului Lower Manhattan.Statele Unite au răspuns la aceste atacuri lansând un „ Război împotriva terorismului”, invadând Afganistanul pentru a înlătura de la putere regimul dictatorial al Talibanilor, care adăpostea teroriști al-Qaeda, și adoptând legea USA PATRIOT Act.
Multe alte țări și-au întărit și ele legislația antiteroristă și au extins puterile forțelor de aplicare a legii.Vezi cele mai noi Stiri Kanal D
La 18 noiembrie 2006, au început lucrările de construcție la One World Trade Center pe locul fostului World Trade Center. Clădirea a fost deschisă oficial la 3 noiembrie 2014. S-au construit numeroase monumente și memoriale, între care Memorialul și Muzeul Național 11 Septembrie din New York City, Memorialul Pentagon din comitatul Arlington, Virginia, și Memorialul Național al Zborului 93 pe un câmp de lângă Shanksville, Pennsylvania.
One World Trade Center este un complex de clădiri din Manhattan, New York, ridicat în memoria fostului complex de clădiri World Trade Center, distrus în atentatele de la 11 septembrie 2001.
Complexul are un numar de șapte clădiri, fiecare purtând numele fostelor cladiri WTC. Cea mai înaltă clădire este One World Trade Center, Freedom Tower sau One World Observatory și are o înălțime de 541,3 m, fiind a şaptea cea mai înaltă clădire din lume
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
În locul celor două turnuri gemene World Trade Center (WTC), astăzi există un monument conceput în memoria victimelor care au murit in atentatele de la 11 septembrie 2001.
Design-ul inovator al turnului conceput de către arhitectul David Childs a fost ales special pentru a putea rezista eventualelor atacuri, fiind aproape indestructibil. Forma ascuțită a acestuia simbolizează renașterea poporului american după 11 septembrie. One World Trade Center este cea mai înaltă clădire din zona Lower Manhattan.
Memorialul și muzeul World Trade Center
Memorialul WTC și muzeul aferent ocupă un loc de cinste pe fostul „Ground Zero”- locul unde odată se înălțau turnurile gemene din Manhattan.
Simbolistica Memorialului
„ Ground Zero”- cum a fost denumit locul unde odată se înălțau turnurile – a fost aproape imediat subiectul de discuție pentru o eventuală reconstrucție. Problema care se punea era ce fel de monument sau ce proiecte erau potrivite pentru a comemora evenimentele tragice. Din multitudinea de soluții prezentate – 5200 de proiecte reprezentând 63 țări – a fost aleasă cea a arhitectului Michael Arad și a arhitectului peisagist Peter Walker.
Piscinele în oglindă imaginate de cei doi se regăsesc exact pe locul fostelor turnuri gemene, iar cascadele pe care le formează creează un sentiment de împăcare, atât pentru rudele celor decedați cât și pentru vizitatori. Ceea ce a impresionat la acest proiect a fost probabil modestia designului, în pofida dimensiunilor, și materialul ales să aducă aminte de tragedie – apa. Memorialul conține, de asemenea, numele tuturor celor care au murit în acea zi, precum și în atentatul din 1993. Numele lor sunt inscripționate pe plăcuțe de bronz, așezate pe parapetul piscinelor, iar noaptea lumina strălucește prin golurile lăsate de fiecare literă în panourile de bronz.
Așezate în mijlocul unui mic parc, plantat cu peste 400 de stejari, piscinele simbolizează un izvor care dau viață naturii înconjurătoare, o metaforă subtilă care sugerează că din această tragedie se pot trage învățăminte care să ne facă mai buni pe viitor.
Construcția și costurile Memorialului
Construcția memorialului a fost o piatră de încercare. Începută în 2006, edificarea memorialului a fost o lucrare ce a costat aproape 700 de milioane de dolari, și este încă neterminată, părți ale muzeului nefiind încă date în folosință. Cele două cascade artificiale sunt cele mai mari din America de Nord, iar pentru construcția lor s-au folosit 9100 de tone de oțel.
Muzeul care însoțește memorialul este amplasat în subteran, iar intrarea se face prin intermediul unei pavilion proiectat de Snøhetta, o firmă de arhitectură norvegiană. Muzeul în sine este creația arhitectului Davis Brody Bond, LLP și va fi îngropat la aproape 21 de metri sub pământ. În galeriile muzeului vizitatorii vor putea lua contact cu artefacte recuperate din „ Gound Zero ”.
La unsprezece ani dupa atentatele de la 11 septembrie, „ Ground Zero ” încă aduce aminte de un șantier, dar lucrările de aproape 4 miliarde dolari investiți în reconstrucție se apropie de final. Iar memorialul închinat victimelor este anual locul de pelegrinaj al rudelor și americanilor de pretutindeni, care își găsesc încă, cu greu, împăcarea.
sursa: wikipedia, buildersmagazine
Citeste si: Cum sa desfaci o sticla de vin fara tirbuson. Fii ingenioasa
Citeste si: Locuri de vizitat in septembrie. Romania sau strainatate? Tu alegi