Atenție când cumpărați pește de Buna Vestire și de Florii: La ce trebuie să fim atenți în zilele cu dezlegare la pește? Avertismentul directorului ANPC

Author: Cristina Mocanu

Atenție când cumpărați pește de Buna Vestire și de Florii

Sursa: pexels.com

Paul Anghel, director general în cadrul ANPC, avertizează persoanele care vor să cumpere pește de Buna Vestire. La ce anume trebuie să fim atenți când mergem la piață?

Cu apropierea sărbătorilor religioase precum Buna Vestire și Floriile, consumul de pește și produse din pește în cadrul Postului Paștelui este în creștere. Cu toate acestea, cumpărătorii trebuie să fie atenți la calitatea și prospețimea produselor pe care le achiziționează. Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, avertizează cu privire la aspectele pe care ar trebui să le ia în considerare atunci când achiziționează pește.

Paul Anghel, avertisment cu privire la achiziționarea peștelui de Buna Vestire

Pentru că urmează două mari sărbători religioase, Buna Vestire și Floriile, zile în care este dezlegare la pește și oamenii merg la piață să îl achiziționeze, directorul ANPC, Paul Anghel, a făcut o serie de dezvăluiri, pe pagina sa de Facebook, despre modul în care putem cumpăra peștele fără a risca să ne trezim cu unele probleme de sănătate.

Astfel, când cumpărăm pește, atenție la aspect, textură și miros.

Șeful ANPC ne recomandă să fim foarte atenți la aspectul exterior al peștelui, pentru a aprecia prospețimea acestuia. Evitați să cumpărați produse cu suprafață lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, cu aspect de vechi. Refuzați să cumpărați pește și produse din pește pentru care aveți îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare. Urmăriți modul de etichetare a peștelui și produselor din pește și nu cumpărați produse preambalate neetichetate. Refuzați să cumpărați pește și produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilității minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depășită.

Paul Anghel mai atrage atenția că peștele congelat, la fel ca toate produsele alimentare congelate, se poate vinde numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gustul și mirosul nemodificate.

Avertizez asupra faptului că este interzis ca produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate.

Citește și: Sărbătoare mare pe 25 martie! Se sărbătorește Buna Vestire: Ce nu trebuie să facem în această zi sfântă?

Alte sfaturi de la directorul ANPC

Alte sfaturi ale reprezentantului ANPC includ refuzul de a cumpăra pește și produse din pește preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilității minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depășită. La cumpărarea peștelui și produselor din pește, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea produsului.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gustul și mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective. De asemenea, este interzis ca produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate.

Nu achiziționați produsele la care constatați existența aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezența gheții în ambalaj și acordați o atenție deosebită când cumpărați produsele alimentare congelate, asupra modului de prezentare a ambalajului. De asemenea, evitați achiziționarea produselor la care constatați că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanș și nu asigura salubritatea produsului.

La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm pește?
[Sursa: pexels.com]

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire 2024: Numărul de cântece al cucului poate dezvălui câți ani mai are de trăit cel care îl aude

În trecut, comisarii ANPC au descoperit diverse nereguli la comercianții de pește, cum ar fi chefal proaspăt expus pe pat de gheață al cărui mușchi prezenta o consistență flască, burtă moale, umflată, amestecat cu chefal care era proaspăt și fără deficiențe sau crap proaspăt care prezenta semne vizibile de alterare (ochii retractați în orbite și burtă moale), produsul fiind expus la comercializare în afara datei limită de consum. Alte nereguli includ prezența sprotului și plăticii depozitate în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător sau peștele expus în condiții necorespunzătoare direct pe paviment, prezentând modificări organoleptice. Este important să fim vigilenți și să ne informăm corect atunci când achiziționăm pește și produse din pește, pentru a ne asigura că consumăm produse de calitate.