Cu siguranță puțini cunosc faptul că o legumă pe care românii o consumă frecvent poate fi toxică în anumite situații. Află motivul pentru care nu trebuie să o mănânci foarte des.
Cea mai toxică legumă din lume!
Deși sunt bogate în fibre și mulți alți nutrienți, care asigură necesarul de vitamine și minerale pentru corp, legumele trebuie consumate cu precauție.
Astfel, țelina, nelipsitul aliment din ciorbe și nu numai, pare să fie recomandată pentru consum cu anumite restricții, fiind o legumă toxică.
Telina este una dintre cele mai folosite legume in bucatarie si sta la baza mai multor feluri de mancare, in special supe sau ciorbe.
Consumul de telina are multiple beneficii pentru organism. Telina contine o multime de vitamine si minerale esentiale pentru oameni, precum vitamina A, C, K, B1, B2, B5, B6, magneziu, potasiu, fibre, acid folic, calciu si mangan.
Citeste si: Sapte feluri de mancare speciale pe care merita sa le incerci
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Desi are multiple beneficii pentru organism, telina devine toxica atunci cand este reincalzita. Acest lucru se intampla din cauza continutului de nitrati din telina, ce sunt eliberati prin reincalzire.
In cantitati mari, nitratii pot creste riscurile de a face anumite boli, precum cancerul, provoaca hipertensiune, disfunctii ale sistemului circulator si ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicatie si cianoza severa.
Asadar, este o mare greseala sa punem telina in ciorba. Daca facem acest lucru, este mai sanatos sa mancam o singura data din ciorba sau supa respectiva.
Telina poate deveni toxica pentru organism si daca este consumata pe timpul verii. Potrivit specialistilor, consumul de telina poate determina alergii din cauza unei substante fotosensibilizante din planta numita bergapten, care poate provoca reactii anafilactice.
De asemenea, femeile insarcinate ar trebui sa consume cantitati reduse de telina, din cauza continutului de hormoni naturali din telina.
Citeste si: Greşeala pe care o fac toţi românii la salata de boeuf! Ce trebuie să ştii neapărat despre acest preparat