Atenție conducători auto! A fost promulgată legea prin care șoferii prinși băuți sau sub influența substanțelor interzise nu vor mai scăpa de închisoare

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 10 iul 2023, 14:15

A fost promulgată legea prin care șoferii prinși beți sau drogați nu vor mai scăpa de închisoare

Sursa: pixabay.com

Suspendarea executării pedepsei cu închisoarea, în cazul celor care au fost prinși conducând beți sau drogați va fi eliminată.

Șoferii prinși băuți sau drogați, dar și fără permis de conducere vor risca pedeapsa cu închisoarea. Suspendarea executării nu va mai fi posibilă.

Conducătorii auto vor risca închisoarea dacă sunt prinși beți sau drogați

Codul penal a fost din nou modificat și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, astfel încât să se mai introducă o excepție de la suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, adică de la executarea pedepsei cu închisoarea.

Mai exact, nu se va mai putea stabili suspendarea executării pedepsei cu închisoarea în cazul uciderii din culpă, într-un accident rutier, a unei persoane, dacă șoferul nu deține permis de conducere sau conduce vehiculul sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive. Aceeași regulă se va aplica și dacă, prin fapta săvârșită, șoferul a cauzat moartea a două sau mai multor persoane.

Mai precis, în astfel de cazuri, șoferii vinovați nu vor mai putea scăpa de executarea pedepsei cu închisoarea.

Citește și: Ce riscă șoferii care circulă cu permisul auto expirat?

Această lege, care a mai fost propusă în 2019, nu a trecut de votul Camerei Deputaților.

Ce conține mai exact noua lege?

În acest moment, Codul Penal prevede că nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă:

- pedeapsa aplicată este numai amenda;

- aplicarea pedepsei a fost inițial amânată, dar ulterior amânarea a fost revocată;

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților.

Potrivit inițiatorilor, legea penală trebuie completată, astfel încât să apară următoarele efecte:

- să ocrotească relaţiile sociale referitoare la dreptul la viaţă prin aplicarea unor sancţiuni adecvate în raport cu gravitatea faptei de ucidere din culpă reținută în concurs cu infracțiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive.

Aplicarea sancțiunii este necesară pentru disciplinarea conduitei destinatarilor legii;

- să creeze premisele reducerii incidenței accidentelor rutiere soldate cu ucidere din culpă în concurs cu infracțiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive;

Citește și: Fumatul va fi interzis în propria mașină, dacă în aceasta se află minori. Interdicțiile legate de fumat vor fi extinse în apropierea școlilor și spitalelor

- să determine schimbarea atitudinii destinatarilor legii penale faţă de valorile sociale prin funcția preventiv-educativă de a forma conștiința specifică de respect pentru valorile sociale constituite în jurul dreptului la viaţă şi integritate ale persoanei, ocrotite de legea penală.

Cu aproximativ 92 de decese la un milion de locuitori, în 2021, România este pe primul loc în UE la capitolul morți în accidente rutiere, arată datele publicate recent de Comisia Europeană. Cele mai sigure drumuri din Europa sunt în Suedia și Danemarca.

Valorile înregistrate în țara noastră depășește dublul celor înregistrate la nivelul Uniunii Europene.

Valorile din ultimii doi ani au fost puternic influențate de nivelurile de trafic din fiecare țară, care au fost considerabil mai scăzute în timpul pandemiei.

Pentru ca legea să poată fi aplicată, aceasta trebuie să fie, mai întâi, publicată în Monitorul Oficial.

Sursă: avocatnet.ro