Atenție cui furnizați datele cardului bancar. Hackerii vă pot lăsa rapid fără bani

Autor: Cristina Mocanu

Hackerii va pot lăsa fără bani dacă furnizați datele personale de pe cardul bancar.

Sursa: pixabay.com

Odată cu avansarea erei digitale au loc și un număr crescut de atacuri cibernetice de tip psishing.

Hackerii va pot lăsa fără bani dacă furnizați datele personale de pe cardul bancar. Directorul pentru Securitate Cibernetică a prezentat măsurile care trebuie luate de oamenii simpli dacă au fost victimele unor acțiuni de phishing.

Ce trebuie să faceți în cazul în care ați furnizat datele de pe card greșit?

Tot mai mulți români sunt înșelați de către hackeri și se trezesc fără bani pe cardul bancar.

Directorul pentru Securitate Cibernetică a furnizat mai multe informații despre cum să vă protejați de aceste fraude.

Citește și: Forrester îndeamnă toate companiile să se pregătească pentru atacurile cibernetice ale statelor naționale

Potrivit DNSC: ”Numărul consumatorilor care profită de posibilitățile oferite de cumpărăturile online crește pe zi ce trece. Cumpărătorii trebuie să fie însă prudenți în permanență, deoarece escrocii online încearcă să găsească noi şi noi modalități de a fura date de card sau date bancare! Autorii practicilor de scam utilizează site-uri false, se prezintă ca vânzători pe site-uri de licitații

sau trimit e-mailuri frauduloase (phishing) în care susțin că desfăşoară activități pe site-uri de plată sau de vânzare cu amănuntul bine cunoscute”.

Ce pași trebuie să urmați atunci când accesați o pagină ilegală?

Atunci când accesați o pagină ilegală, specialiștii recomandă să luați legătura cu banca cât mai urgent posibil.

”Luați imediat legătura cu instituția dumneavoastră financiară pentru a obține blocarea cărții de credit sau a cardului bancar.

Puteți să vă recuperați banii şi să împiedicați noi furturi”, au declarat cei de la DNSC.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De asemenea, specialiștii mai spun că este obligatoriu să anunțați Poliția despre atacul de tip phishing a cărui victimă ați fost.

Ce trebuie să mai faceți în astfel de cazuri?

Un pas rapid, pe care trebuie să îl urmați, este să schimbați parolele atât la contul de mail cât și cele de pe rețelele sociale.

Conform reprezentanților DNSC: ”Este posibil ca persoana care se află în spatele acestei practici de scam să dispună de parola dumneavoastră.

Înlocuiți-o cu o parolă puternică, compusă din cel puțin 15 caractere, care trebuie să cuprindă majuscule şi litere mici, numere şi simboluri. O frază-parolă poate fi mai ușor de reținut. Poate fi vorba de o frază care include cuvinte neobișnuite sau cuvinte din limbi diferite. De asemenea, este indicat să modificați datele de conectare ale tuturor celorlalte conturi care utilizează un nume de utilizator şi parole identice sau similare. Utilizați o parolă unică pentru fiecare cont”.

Citește și: Escrocherii Crypto: Cele mai frecvente Top 5 escrocherii

Ce reprezintă DNSC?

Directoratul de Securitate Cibernetică este autoritatea competentă la nivel național pentru securitatea rețelelor și sistemelor informatice care asigură furnizarea de servicii esențiale ori furnizează servicii digitale.

Această instituție se află în prima linie a luptei împotriva atacurilor cibernetice asupra unor instituiții civile sau militare, private sau de stat.

Sursă: evz.ro