Autoritatea pentru Științele Sănătății (HSA) a transmis publicului că informațiile vehiculate în respectivele mesaje sunt neadevărate și nu există niciun motiv de îngrijorare.
Ce fake news circulă despre „paracetamolul infectat cu virusul Machupo”
În prezent, există două variante ale acestui avertisment fals. Prima menționează tabletele de paracetamol „P-500”, iar cea de-a doua face referire la produsul „Aeknil Paracetamol”. Ambele susțin că aceste medicamente ar fi infectate cu virusul „Machupo” și că pacienții ar trebui să evite administrarea lor.
„AVERTISMENT!
Aveți grijă să nu luați paracetamolul înscris cu P-500. Este un paracetamol nou, foarte alb și strălucitor, despre care medicii spun că ar conține virusul „Machupo”, considerat unul dintre cei mai periculoși viruși din lume, cu o rată de mortalitate ridicată.
Mi-am făcut partea mea, acum e rândul tău.
Ține minte că Dumnezeu îi ajută pe cei care îi ajută pe alții și pe ei înșiși!
Redirecționați așa cum ați primit”, este o variantă a avertismentului fals răspândit în mediul online.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
/www/cdn.knd.ro/media/521/2862/1761/20458041/1/virus--crop-1740051136.jpg
Ce este virusul „Machupo”
Virusul „Machupo”, cunoscut și sub numele de febra hemoragică boliviană (BHF), provoacă simptome severe, cum ar fi febră, dureri musculare, sângerări gingivale și convulsii. Transmiterea acestui virus are loc prin contact direct cu saliva, fecalele sau urina rozătoarelor infectate. Până în prezent, toate cazurile documentate de infecție cu virusul „Machupo” au fost raportate exclusiv în America de Sud, ceea ce face improbabilă prezența acestuia în medicamente comercializate în alte părți ale lumii.
Tabletele „P-500” și „Aeknil Paracetamol” nu sunt aprobate pentru vânzare de către HSA. „P-500” este atribuit unui producător numit Apex Laboratories Private Limited. În cazul tabletelor „Aeknil Paracetamol”, nu există detalii despre producător. De asemenea, HSA nu a primit nicio raportare privind posibile infecții cu virusul „Machupo” asociate consumului de paracetamol.
HSA îi asigură pe cetățeni că avertismentul care circulă online este complet nefondat și nu prezintă niciun motiv de îngrijorare. Publicul este sfătuit să nu distribuie mai departe aceste mesaje false, pentru a evita răspândirea dezinformării.