Atenție! Declaraţia pe proprie răspundere, valabilă numai în original!

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 02 feb 2021, 20:00
Declarațiile completate şi semnate cu ajutorul aplicaţiilor de pe dispozitivele mobile nu mai sunt recunoscute de autorităţi.

După ce a revenit carantina parțială, în România a fost reintrodusă declarația pe proprie răspundere. Românii care vor să părăsească casa în intervalul 23.00 – 5.00, au nevoie de declarația în original când o prezintă polițistului sau jandarmului, iar specialiștii explică de ce.

Autoritățile anunță că declarațiile pe proprie răspundere este valabilă doar în original, iar cele făcute pe telefoanele mobile sau pe alte dispozitive sunt strict interzise.  

De ce ai nevoie de declarația pe proprie răspundere în original

Mulți s-au întrebat dacă acest document prin care motivăm ieșirea din locuință între orele 23:00 – 05:00 este valabil și în format electronic.

Din păcate, răspunsul e negativ.

Autoritățile ne spun că, pentru a fi valabile, declarațiile pe proprie răspundere trebuie fie semnate de mână sau prin intermediul unei semnături electronice autorizate.

Organelor abilitate care ne opresc în trafic va trebui să le prezentăm declarația în original în perioada carantinei parțiale de 30 de zile.

Acele modele completate şi semnate cu ajutorul aplicaţiilor de pe dispozitivele mobile nu mai sunt recunoscute de autorităţi pentru că, din punct de vedere legal, titularul respectivului document nu poate fi tras la răspundere în cazul în care nu respectă

cele declarate, potrivit cancan.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

”Aducem în discuţie situaţia declaraţiilor pe proprie răspundere care sunt semnate în mod direct pe telefonul mobil şi care din acest motiv nu pot angrena răspunderea penală a persoanelor care le utilizează, în cazul în care se constată ulterior că acestea sunt false,

deoarece, la acest moment, în legislaţie nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor de către persoanele fizice, decât prin semnătură olografă”, s usţin reprezentanţii Sindicatului Europol

Într-o primă fază, după revenirea la acest lockdown pe timp de noapte, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a pus la dispoziţie o platformă pentru realizarea electronică a declaraţiei pe proprie răspundere care includea şi un spaţiu în care se putea realiza, în mod electronic, semnătura titularului.

Din păcate pentru cetățeni, ulterior, din cauza legislaţiei care cere ca un document să fie semnat olograf sau electronic autorizat, respectivul spaţiu a fost eliminat, au declarat surse din STS.

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.