Autoritățile anunță că declarațiile pe proprie răspundere este valabilă doar în original, iar cele făcute pe telefoanele mobile sau pe alte dispozitive sunt strict interzise.
De ce ai nevoie de declarația pe proprie răspundere în original
Mulți s-au întrebat dacă acest document prin care motivăm ieșirea din locuință între orele 23:00 – 05:00 este valabil și în format electronic.
Autoritățile ne spun că, pentru a fi valabile, declarațiile pe proprie răspundere trebuie fie semnate de mână sau prin intermediul unei semnături electronice autorizate.
Organelor abilitate care ne opresc în trafic va trebui să le prezentăm declarația în original în perioada carantinei parțiale de 30 de zile.
Acele modele completate şi semnate cu ajutorul aplicaţiilor de pe dispozitivele mobile nu mai sunt recunoscute de autorităţi pentru că, din punct de vedere legal, titularul respectivului document nu poate fi tras la răspundere în cazul în care nu respectă
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
”Aducem în discuţie situaţia declaraţiilor pe proprie răspundere care sunt semnate în mod direct pe telefonul mobil şi care din acest motiv nu pot angrena răspunderea penală a persoanelor care le utilizează, în cazul în care se constată ulterior că acestea sunt false, deoarece, la acest moment, în legislaţie nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor de către persoanele fizice, decât prin semnătură olografă”, s usţin reprezentanţii Sindicatului Europol
Într-o primă fază, după revenirea la acest lockdown pe timp de noapte, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a pus la dispoziţie o platformă pentru realizarea electronică a declaraţiei pe proprie răspundere care includea şi un spaţiu în care se putea realiza, în mod electronic, semnătura titularului.
Din păcate pentru cetățeni, ulterior, din cauza legislaţiei care cere ca un document să fie semnat olograf sau electronic autorizat, respectivul spaţiu a fost eliminat, au declarat surse din STS.