Atenție elevi și părinți! Care sunt noile reguli în noul an școlar. Scenariile după care va începe şcoala, pe 13 septembrie

Author: Marina Ionescu
Care sunt noile reguli în noul an școlar.
Sursa: PixaBay

Pe 13 septembrie începe noul an școlar. Iată care sunt noile reguli, cum se intră în cele două scenarii, ce elevi pot sta acasă și ce se întâmplă când se infectează un profesor sau copiii!

Mai sunt doar câteva zile până când începe noul an școlar. Astfel, autoritățile au explicat care sunt noile reguli pe care le vor respecta elevii și profesorii începând cu 13 septembrie, dar și cum se va intra în cele două scenarii.

Citeste si: Tombola de 1 milion de lei pentru elevii vaccinati anti-COVID! Ministrul Cimpeanu a dezvaluit cand au loc primele extrageri

Care sunt noile reguli în noul an școlar

Ministerul Educației a anunțat că cele două scenarii care se vor aplica de luni, 13 septembrie, în școlile din România, sunt asemănătoare cu cele din anul 2020. Singura diferență va fi limita de la care se trece în scenariul 2. Este vorba de depășirea ratei de 6 cazuri de îmbolnăvire Covid-19 la 1.000 de locuitori în localitate.

Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației „pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2”, consultat de  Edupedu.ro, va fi prezentat de autorități miercuri, 1 septembrie, cu 12 zile înainte de a începe şcoala, în conferință de presă comună Ioana Mihăilă – Sorin Cîmpeanu, conform anunțului făcut de Ministerul Educației.

Citeste si: Când se vor întoarce elevii la școala, în bănci? Noutăți pentru anul școlar 2021-2022

Iată principalele prevederi din documentul aflat încă în lucru:

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

  • Distanța între elevi rămâne cea de minimum 1 metru, sau maximum posibilă, acolo unde acel metru nu se poate realiza.
  • Școala trebuie să asigure permanent un stoc de rezervă de măști și materiale de protecție pentru elevi/studenți/personal.
  • Elevii și copiii de grădiniță cu probleme grave de sănătate, certificate medical, cu vârsta sub 12 ani (vârsta de la care pot fi vaccinați) pot fi scutiți de școală cu prezență fizică. La fel și cei cu vârsta mai mare de 12 ani, dacă sunt imunodeprimați.
  • Pentru aceștia, unitățile de învățământ nu mai sunt obligate să asigure școală online, ci ordinul prevede următorul lucru: „conducerile unităților de învățământ vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional”.
  • A fost eliminată prevederea prin care personalul didactic aflat în grupe de risc putea desfășura activități didactice în sistem online, în baza unei adeverințe emise de medicul de medicina muncii sau de medicul curant.

Scenariul 1

Participarea zilnică a tuturor antepreșcolarilor/ preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, până la incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori.

Citeste si: Atenție elevi și părinți! Se închid școlile în luna octombrie? Anunțul făcut de Sorin Cîmpeanu: "Suntem obligaţi să..."

Scenariul 2

a) Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor/ preșcolarilor și elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.
b) participarea zilnică, în sistem online a tuturor elevilor. Dacă

incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.
În situații justificate de infrastructură și resursele existențe, unitățile de învățământ sau unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online cu aprobarea Inspectoratului școlar județean, mai prevede documentul citat.

Mai departe, Consiliul Județean pentru Situații de Urgență aprobă periodic aceste scenarii cu avizul DSP.

Când se suspendă cursurile într-o clasă sau școală

Cursurile din unitățile de învățământ vor putea fi suspendate la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul într-o grupă de învățământ de antepreșcolari/ preșcolari sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal se efectuează ancheta epidemiologică și testarea colegilor acestuia și a cadrelor didactice, conform indicațiilor DSP.

În cazul în care este depistat un caz de îmbolnăvire, conducerea unității de învățământ se va consulta cu DSP și va decide dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeași clasă, sau suspendarea cursurilor, după caz. În situația în care în acea sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire, urmând ca elevii din schimbul următor să își desfășoare cursurile după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.

Citeste si: Vești importante pentru profesorii care refuză vaccinarea anti-COVID și testarea. Ministrul Educației a venit cu noi detalii în acest caz: ”Fără niciun fel de discriminare”

La apariția a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul într-o grupă de învățământ cu antepreșcolari/ preșcolari sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile, iar ancheta epidemiologică stabilește persoanele care vor fi testate și carantinate. În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire. Măsura suspendării este dispusă prin decizia conducerii unității de învățământ după consultarea DSP, potrivit edupedu.ro.

Ce se întâmplă dacă se îmbolnăvește un profesor

Dacă se îmbolnăvește un profesor, acesta are responsabilitatea de a anunța conducerea unității de învățămând, care va informa imediat DSP. Astfel, Direcția de Sănătate Publică în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul unității. Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la propunerea conducerii unității de învățământ cu avizul Inspectoratului școlar și al DSP.