Atentie mamici! Bacteria care produce SCARLATINA este foarte periculoasa. Protejati-va copiii

Author: L.S.
Actualizat: 08 sep 2020, 14:35

Spre deosebire de anumite alte boli ale copilariei cum sunt rujeola si rubeola, scarlatina nu poate fi lasata sa isi urmeze cursul si aceasta deoarece streptococul este o bacterie foarte periculoasa

Eruptia este simptomul cel mai frapant al scarlatinei

Scarlatina este cauzata de o infectie cu o bacterie numita streptococ de grupa A. Bacteria produce o toxina (otrava) care poate cauza iritatia "rosu aprins" de la care provine numele acestei boli.

Perioada de incubatie dintre momentul contractarii si debutul scarlatinei este scurta, de obicei 72 de ore, dar poate varia de la 1 la 7 zile. Spre deosebire de anumite alte boli ale copilariei cum sunt rujeola si rubeola, scarlatina nu poate fi lasata sa isi urmeze cursul si aceasta deoarece streptococul este o bacterie foarte periculoasa. Ea trebuie tratata pentru ca poate duce la artrita, icter (tenta galbena a pielii care indica o afectiune a globulelor rosii sau probleme hepatice), probleme renale, febra reumatica (inflamarea articulatiilor si a valvelor inimii).

Citeste si: Boala care a ucis 1 milion de oameni și îi transformă pe supraviețuitori în statui vii: „Până nu găsim cauza, nu suntem în siguranță”

Un copil care are scarlatina poate raspandi bacteria la altii prin lichide nazale si din gat, prin stranut si tuse.

Boala incepe de regula cu febra si durere in gat si poate fi insotita de frisoane, voma, durere abdominala si slabiciune. Eruptia este simptomul cel mai frapant al scarlatinei. Eruptia incepe prin a arata ca o arsura de soare puternica cu mici umflaturi si poate prezenta mancarime. Eruptia apare de regula intai pe gat si pe fata, adesea lasand o zona curata neafectata in jurul gurii. Se intinde spre piept si spate, apoi spre restul corpului. In cutele pielii, in special in jurul subtiorilor si coatelor, eruptia formeaza clasice dungi rosii. Zonele de iritatie devin de regula albe cand sunt presate. Pana in a 6-a zi de infectie, de regula eruptia se estompeaza, dar pielea afectata poate incepe sa se descuameze.

Citeste si: Cel mai NEGRU PAȘTE din istoria României: Masacrul de la Fântâna Albă. Copiii erau acoperiți cu var de vii! Cum au omorât rușii 3.000 de români, la graniţa cu România, pe 1 aprilie 1941, de Paşte

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Amigdalele si partea din spate a gatului pot fi acoperite cu un strat alburiu sau se prezinta rosii, inflamate si intesate cu grauncioare de puroi albicioase sau galbui. La inceputul infectiei, limba poate fi acoperita cu un strat albicios sau galbui. Pentru stabilirea diagnosticului se iau probe din gat pentru cultura sau pentru un test bacterian rapid (10-20 min.) care se poate face in cabinetul doctorului.

Daca testul rapid este negativ, se poate face o cultura (care dureaza 24-48 ore). O cultura negativa sugereaza o infectie virala, caz in care trebuie sa ne abtinem de la tratamentul cu antibiotice sau acesta trebuie intrerupt.

Vezi cele mai noi Stiri Kanal D

Tratament

Terapia este conceputa sa trateze infectia cu antibiotice (de obicei penicilina). Scarlatina de regula nu este o boala grava daca este tratata prompt. Ameliorarea apare de obicei in termen de 24 de ore de la inceperea tratamentului. Foarte rar bacteria se imprastie in alte parti ale corpului. Daca se intampla acest lucru, rezultatul poate fi: infectii ale urechii, sinuzita, glomerulonefrita sau febra reumatica. Se recomanda eritromicina pentru pacientii alergici la penicilina. Antibioticele de linia a doua includ: amoxicilina, clindamicina si cefalosporinele orale. Desi simptomele se reduc in termen de 4 zile chiar fara tratament, este foarte important de terminat intregul program de administrare a antibioticului pentru a impiedica complicatiile.

Vezi Kanal D live

Odata cu luarea de antibiotice, copilul dumneavoastra trebuie sa se odihneasca foarte mult la pat si sa bea mult suc de fructe pentru a curata intregul organism. Baile reci pot reduce febra, iar acetaminofenul va ajuta la reducerea durerii. Dr. Carmen Manciuc director medical la Spitalul de Boli Infectioase

sursa: bzi.ro