Potrivit unui grup de psihologi din Statele Unite, oamenii tind sa nu vada atasamentul pe care il au fata de caracteristicile lor faciale.
Psihologul Vivian Diller spune ca, dupa o operatie ce aduce modificari importante asupra fizionomiei, foarte multi pacienti realizeaza ca de fapt imperfectiunile faceau parte din identitatea lor.
De exemplu, un nas usor stramb sau marimea ochilor pot fi modalitati prin care unele persoane se identifica, fara sa realizeze acest lucru.
Vivian Diller spune ca, dupa operatii, multi pacienti nu se simt conectati cu noul lor chip, pe care il simt ca si cum nu ar fi al lor.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Doctorul Z.
Majoritatea pacientilor vor exact opusul. In loc de a cauta o versiune imbunatatita a lor ei vor sa arate exact ca un anumit actor sau model.
Acest lucru indica o dorinta puternica de a deveni altcineva, o persoana faimoasa, care, in mintea pacientului, traieste o viata perfecta.
"Ei au in minte aceasta imagine a identitatii perfecte, care poate avea efecte negative pe plan psihic atunci cand ei aleg sa isi schimbe infatisarea doar pentru a realiza ulterior ca ceea ce cautau nu este nici pe departe perfect", spune medicul Z. Paul Lorenc.