În plină creștere a cazurilor de Omicron, este bine să știți că statul va plăti în continuare o indemnizație de 75% din salariu pentru părinții care vor sta acasă cu copiii de până în 12 ani (sau 26 dacă aceștia au dizabilități) dacă se vor închide școlile.
Un număr tot mai mare de cazuri de Omicron se răspândesc în lume și, recent, și în România.
Luni numărul de cazuri Omicron ajunsese în România la 38. "Dacă includem și cazurile de luni în calcul, ponderea Omicron este deja de 25% în România și va fi mai mult că sigur dominantă (pondere peste 50%) până la finalul săptămânii, cu toate eforturile autorităților de a cosmetiza situația. Tot duminică a fost ultima zi de scădere a incidenței naționale și de luni ne aflăm într-un platou ușor ascendent.
Citeste si: Cum se va folosi certificatul Covid-19 la locul de muncă
Vă mai plătește sau nu statul să stați acasă cu copiii de sub 12 ani?
Dacă autoritățile vor decide închiderea din nou a școlilor în funcție de situația epidemiologică, OUG 110/2021 vă va oferi posibilitatea de a sta acasă cu copiii de până în 12 ani, care vor învăța online, urmând să primiți 75% din salariu.
Prevederile OUG 110/2021 se aplică, potrivit legii, până la finalul anului școlar 2021-2022, adică până pe 10 iunie 2022. "Se aplică pe perioada stării de alertă și după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului școlar 2021-2022", arată legea, potrivit avocatnet.ro.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Pentru a primi zile libere în situația închiderii din nou a școlilor, angajații trebuie să depună o cerere și o declarație pe propria răspundere la angajatori.
Pentru a primi de la stat banii pe care îi dau angajaților pentru a sta acasă, firmele trebuie să depună o cerere, la agențiile de muncă de care aparțin, însoțită de: lista angajaților care au beneficiat de libere și indemnizația acordată fiecăruia în acea perioadă, copii de pe statele de plată și pontajele din care să reiasă acordarea indemnizației pentru fiecare zi liberă, o declarație pe propria
Depunerea documentelor de către angajatori se face în termen de 30 de zile de la plata contribuțiilor și impozitelor aferente. Decontarea face în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării documentelor justificative, prin virament, în conturile deschise de angajatori la instituțiile de credit, potrivit sursei citate.