Copiii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu vor rămâne fără bursa de transport, deoarece au fost eliminate.
O anumită categorie de elevi va rămâne fără burse! Care este, de fapt, motivul pentru care au fost eliminate
Bursele se vor acorda în continuare elevilor de gimnaziu și liceu cu medii peste 9,50, dar și primii 30% dintre elevii fiecărei clase vor primi bani de la stat. Însă, copiii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu nu vor mai primi bursa de transport.
Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florin Lixandru, a anunțat că acestea au fost eliminate în noua metodologie, deoarece elevii vor beneficia de facilități la transport și li se va deconta transportul.
„Având în vedere că vor beneficia de facilități la transport, li se va deconta transportul, această categorie de burse nu a mai fost primită în categoria burselor sociale în noua metodologie”, a declarat la televiziunea publică secretarul de stat în Ministerul Educației, Florin Lixandru
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
De asemenea, elevii de clasa a V-a vor primi și ei burse din luna ianuarie a anului viitor.
„Practic, vor primi burse de merit 30% din elevii din fiecare clasă, iar în situaţia în care prin aplicarea acestui procent de 30% numărul rezultat nu va include toţi elevii care au o medie de minim 9,50, atunci listele se vor extinde astfel încât să cuprindă şi elevii care au obţinut în anul şcolar trecut o medie generală de cel puţin 9,50. (...) Am încercat să nu fim acuzaţi că schimbăm regulile în timpul jocului, pentru că sunt elevi care în anul şcolar trecut s-au pregătit şi au obţinut rezultate la învăţătură, respectiv medii generale peste 9,50 ştiind că acesta este pragul peste care se poate obţine o bursă de merit.(...) În situaţia în care numărul rezultat prin aplicarea procentului de 30% nu acoperă toţi elevii cu medii generale peste 9,50 atunci se va extinde lista pentru a fi incluşi şi aceştia”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Educației, Florin Lixandru.
Citește și: Care este data la care începe anul școlar 2023-2024?
Secretarul de stat în Ministerul Educației a mai delarat că elevii care se vor încadra pentru bursă socială vor primi 300 de lei, însă, doar dacă dovedesc că venitul familiei este mic.
Mai mult, Florin Lixandru a precizat că elevii orfani de unul sau de ambii părinți vor primi bursă socială fără a fi condiționați de vreun nivel al venitului, la fel și elevii care suferă de anumite afecţiuni.
„În ceea ce priveşte bursele sociale, pentru că şi acolo au fost discuţii(...) am pus în aceeaşi categorie elevii orfani de unul sau de ambii părinţi care vor primi bursă socială fără a fi condiţionaţi de vreun nivel al venitului. Am prevăzut în acest proiect de ordin mai multe categorii de burse sociale. O bursă socială pentru familiile cu venit mic. Aici se vor încadra elevii care provin din familii care obţin un venit mediu pe membru de familie min 50% din salariul minim net pe economie, luându-se în considerare toate veniturile care fac obiectul impozitului pe venit. Avem şi bursele sociale pentru elevii cu unul sau ambii părinţi decedaţi, unde nu se vor lua în considerare veniturile pe membru de familie. Şi bursele pentru elevii care suferă de anumite afecţiuni, la fel fără a fi condiţionaţi de vreun nivel al venitului şi totodată bursele pentru copiii care provin din familiile monoparentale, la fel, nici aici nu vom lua în considerare venitul pe mebru de familie ”, a mai declarat Florin Lixandru.
Citește și: Cine sunt elevii care nu vor mai primi bursă de excelență în anul școlar 2023- 2024! Când se aplică măsura