Legea va intra în vigoare din acest weekend. De la intrarea în vigoare, șoferii vor fi obligați să nu ocupe domeniul public cu vehicule în afara spaţiilor marcate expres de administratorul domeniului public. Autoritățile vor avea dreptul să ridice vehiculele dacă vor constata că legea nu este respectată.
Potrivit modificării legale, dacă o mașină staţionează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, Poliţia Locală poate dispune măsura ridicării vehiculului.
Totodată, ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane. Șoferul este direct răspunzător în situaţia în care prezenţa unor persoane fizice şi juridice în vehicul nu este vizibilă cu ocazia dispunerii sau punerii în executare a măsurii.
Ridicarea vehiculului se dispune, în scris, prin dispoziţie de ridicare, care trebuie să cuprindă cel puţin informaţiile privind data, ora şi locul ridicării vehiculului, gradul profesional, numele şi prenumele poliţistului local care poate dispune măsura, precum şi unitatea din care acesta face parte, indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată, menţiuni privind înregistrarea foto sau video a staţionării vehiculului, menţiuni privind avarii vizibile pe vehicul, date privind numărul de înmatriculare/înregistrare şi marca vehiculului.
Amenda minimă pentru parcările neregulamentare este 290 de lei, iar cea maximă 725 de lei.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Ce modificare a legii mai intră în vigoare în weekend
Camera Deputaților, care e for decizional, a adoptat o lege care reglementează întreținerea clădirilor și proprietăților. Legea va intra în vigoare sâmbătă.
Primăriile vor putea, astfel, să intre în curțile și pe terenurile oamenilor pentru a le curăța de gunoaie, pentru a le deszăpezi, pentru a defrișa sau pentru a curăța diverse plante.
Legea va permite autorităților locale inclusiv să poată efectua reparații ale fațadelor clădirilor istorice, care nu au fost îngrijite de proprietari sau au fost lăsate în paragină. La fel, costurile vor fi suportate de proprietari.
Potrivit noii legi, instituţiile publice, persoanele fizice şi juridice au următoarele obligaţii: să întreţină în stare corespunzătoare clădirile pe care le au în proprietate, anexele gospodăreşti, curţile şi împrejmuirile acestora, precum şi instalaţiile aferente acestora, prin efectuarea lucrărilor de reparaţii, amenajări şi a altor lucrări specifice; să asigure curăţarea faţadelor locuinţelor şi a
altor construcţii amplasate la frontul străzii, tencuirea şi zugrăvirea periodică a acestora, potrivit măsurilor stabilite de consiliile locale.Citeste si: Românii vor scoate mulți bani din buzunar! Legea intră în vigoare!