Astfel, până anul viitor, rețeaua națională de monitorizare a traficului va fi extinsă cu 400 de camere fixe, ce vor fi instalate strategic pe cele mai periculoase drumuri naționale și autostrăzi din țară.
Citește și: Noi reguli de la UE pentru șoferii români: Se schimbă data de expirare a permisului de conducere
CNAIR instalează 400 de noi camere fixe pe drumurile din România
Aceste camere fac parte din sistemul E-SIGUR, un program care are drept scop reducerea semnificativă a numărului de accidente rutiere. Noile echipamente vor fi montate în zone cu risc ridicat, precum DN1, DN2, DN6 și DN7, dar și pe segmentele vechi ale autostrăzilor A1, A2 și A3, unde infrastructura de monitorizare lipsește sau este insuficientă.
„Vom monta aceste camere pentru identificarea celor care circulă cu viteză prea mare pe drumurile naționale și pe autostrăzi”, a
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Tehnologia utilizată este de ultimă generație: camerele radar pot detecta încălcările de viteză în doar 0,21 secunde, ceea ce face aproape imposibilă evitarea sancțiunii de către șoferii care depășesc limitele legale.
Scopul este clar – o aplicare mai strictă a Codului Rutier și o descurajare reală a comportamentului periculos în trafic.România, fruntașă în Europa la accidente rutiere
Acest demers face parte dintr-un plan mai amplu elaborat de CNAIR și Poliția Română, care vizează reducerea cu 50% a numărului de decese cauzate de accidente rutiere în următorii cinci ani. Deși în ultimii ani s-au înregistrat progrese în ceea ce privește siguranța în trafic, România continuă să ocupe un loc fruntaș în Europa la capitolul victime ale accidentelor rutiere.
„Sistemul E-SIGUR va contribui substanțial la creșterea siguranței pe drumurile din România. Camerele radar au o rază de acoperire de 1 kilometru în ambele direcții, astfel încât vor fi capabile să monitorizeze un trafic intens pe distanțe mari”, a mai transmis și Bogdan Oproiu, director adjunct la Direcția Rutieră.