De la 1 iulie 2022, devine obligatorie declararea timpurie a datelor aferente transporturilor pe teritoriul național, potrivit capital.ro.
De la 1 iulie 2022, este obligatorie declararea timpurie a datelor aferente transporturilor național
După cum arată prevederile ordonanței, următoare categorii vor avea obligația de a declara în sistemul e-Transport bunurile cu risc fiscal:
- destinatarul menționat în declarația vamală de import;
- expeditorul menționat în declarația vamală de export;
- beneficiarul achizițiilor intracomunitare de bunuri, furnizorul în cazul livrărilor locale și intracomunitare de bunuri;
- depozitarul, în cazul bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, atât pentru bunurile descărcate pe teritoriul României spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport, cât și pentru bunurile încărcate după depozitare sau după formarea unui nou transport pe teritoriul național, potrivit capital.ro.
Codul UIT și scrisoarea de transport tip CMR
Codul UIT reprezintă un cod unic generat de sistemul e-Transport, cu ajutorul căruia se depistează bunurile care fac obiectul transportului de bunuri cu risc fiscal ridicat. În sistem vor fi trecute datele legate de expeditor și beneficiar, denumirea, caracteristicile, cantitățile și contravaloarea bunurilor transportate, locurile de încărcare și descărcare și detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
De asemenea, este necesar document de transport: scrisoarea de transport tip CMR, potrivit prevederilor legislației privind transporturile rutiere.
Agenții economici trebuie să se concentreze asupra faptului că utilizarea sistemului e-Transport, opțională la acest moment, va deveni obligatorie de la 1 iulie 2022 și să aibă în vedere informațiile necesare pentru completarea în sistem, dar a modalităților de încărcare a acestor informații, pentru a reduce semnificativ timpul de
raportare a acestora. În plus, agenții economici sunt sfătuiți să nu mai uite de obținerea CMR-ului, având în vedere faptul că va fi ovligatorie completarea acestuia, odată cu implementarea e-Transport.Citeste si: Mii de șoferi din România riscă să fie sancționați. Ce trebuie să facă până pe 11 mai
Nerespectarea legii, începând cu data de 1 iulie 2022, poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 5.000- 100.000 lei, dar și cu confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate, transmite capital.ro.