Potrivit Codului Rutier, anvelopele de iarnă sunt obligatorii dacă circulați pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
Totodată, pe timp de iarnă, vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum și vehiculele de transport cu mai mult de nouă locuri trebuie să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau să aibă montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.
În cazul în care anvelopele de iarnă sunt uzate, poliția ne poate amenda cu până la 725 de lei. Limita maximă de uzură admisă de lege este de 1,6 mm, iar limita pentru minima siguranţă este de 2 mm în cazul anvelopelor de vară și de 4 mm în cazul pneurilor de iarnă, informează auto-bild.ro.
Dacă sunteți prinși în trafic cu anvelope de iarnă ce depășesc uzura admisă de lege, Codul Rutier prevede o amendă din clasa II, ceea ce înseamnă că veți primi 4-5 puncte de amendă.
Ce spune legea dacă sunteți prinși cu anvelope de iarnă uzate
“Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: – conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în
Potrivit "Legii cauciucurilor de iarnă", cei care sunt prinși fără cauciucuri de iarnă pe drumuri cu polei, gheață sau zăpadă, primesc amendă cuprinsă între 1.300 și 2.900 lei. Pe lângă amendă, poliția poate reține și certificatul de înmatriculare al mașinii.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Anvelopele de iarnă se identifică ușor, datorită prezenței pe laterale a literelor M și S, sub forma: „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia „all seasons”.
Șoferii trebuie să fie atenți și în privința anvelopelor all-season, care nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă în ciuda faptului că acestea se destinează tuturor anotimpurilor. Specialiștii recomandă să nu fie utilizate la noi în țară, deoarece acestea sunt destinate țărilor cu climă moderată.
„Menţionăm însă că din punct de vedere tehnic anvelopa all season nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă că a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată”, preciza Registrul Auto Român (RAR).
Citeste si: Cauciucuri de iarnă 2020. Ce amenzi riscă șoferii care nu și le-au montat