Este știut faptul că România deține una dintre cele mai stricte legislații din Europa în ceea ce privește limitarea consumului de alcool al persoanelor care se urcă la volan, spre deosebire de Germania, spre exemplu, unde te poți urca la volan dacă ai băut o bere.
În România însă, din cauza numărului extrem de ridicat de accidente rutiere, provocate de persoanele care au urcat la volan sub influența alcoolului, orice persoană care conduce un autovehicul și este depistată cu alcoolemie în organism, va fi sancționată potrivit legii.
Acești șoferi riscă să ajungă la închisoare
Astfel, șoferii riscă chiar să ajungă după gratii dacă sunt depistați cu acest nivel de alcoolemie în sânge. În cazul celor care li s-a depistat o cantitate mică de alcool, se aplică doar o amendă și suspendarea permisului de conducere.
Totuși, cei care conduc cu o concentrație mai mare de alcool în sânge, li se întocmește un dosar penal, acest lucru presupunând faptul că riscă să fie trimiși în judecată și să primească pedepse, printre care și pedeapsa cu închisoarea.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Ce sancțiune primești dacă te urci la volan cu o concentrație prea mare de alcool
Astfel, șoferii trebuie să fie conștienți de faptul că, în cazul unei concentrații de alcool de până la 0,40 mg/l în aerul expirat, șoferul descoperit va primi o amendă contravențională și i se va suspenda permisul de conducere pentru 90 de zile, potrivit Ordonanței de Urgență 195/2002.
Amenda variază între 9 și 20 de puncte, adică șoferul va trebui să scoată din buzunar între 1.305 lei și 2.900 lei.
Orice concentrație alcoolică de peste 0,40mg/l în aerul expirat presupune automat suspendarea permisului și amendă, însă și întocmirea unui dosar penal pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, posibil chiar și ajungerea după gratii.
„Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare
Amenda ajunge tot până la 2.900 lei, însă sancțiunile sunt mult mai grave.