Atenție, șoferi! Se aplică pedeapsa cu închisoarea pentru cei care nu respectă această lege

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 06 mai 2024, 00:15

Șoferii care nu respectă această lege riscă să ajungă la închisoare!

Sursa: PixaBay

De cele mai mult ori, atunci când un șofer este depistat cu alcoolemie în sânge, la volan, se suspendă permisul de conducere. Acest lucru doar în cazul în care nivelul de alcoolemie este unul mic.

Este știut faptul că România deține una dintre cele mai stricte legislații din Europa în ceea ce privește limitarea consumului de alcool al persoanelor care se urcă la volan, spre deosebire de Germania, spre exemplu, unde te poți urca la volan dacă ai băut o bere.

În România însă, din cauza numărului extrem de ridicat de accidente rutiere, provocate de persoanele care au urcat la volan sub influența alcoolului, orice persoană care conduce un autovehicul și este depistată cu alcoolemie în organism, va fi sancționată potrivit legii.

Acești șoferi riscă să ajungă la închisoare

Astfel, șoferii riscă chiar să ajungă după gratii dacă sunt depistați cu acest nivel de alcoolemie în sânge. În cazul celor care li s-a depistat o cantitate mică de alcool, se aplică doar o amendă și suspendarea permisului de conducere.

Citește și: Un bărbat a intrat cu mașina într-o mulțime de oameni, apoi a înjunghiat pe oricine i-a ieşit în cale. Totul s-a întâmplat în apropiere de Seul

Totuși, cei care conduc cu o concentrație mai mare de alcool în sânge, li se întocmește un dosar penal, acest lucru presupunând faptul că riscă să fie trimiși în judecată și să primească pedepse, printre care și pedeapsa cu închisoarea.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce sancțiune primești dacă te urci la volan cu o concentrație prea mare de alcool

Astfel, șoferii trebuie să fie conștienți de faptul că, în cazul unei concentrații de alcool de până la 0,40 mg/l în aerul expirat, șoferul descoperit va primi o amendă contravențională și i se va suspenda permisul de conducere pentru 90 de zile, potrivit Ordonanței de Urgență 195/2002.

Citește și: Vești bune pentru șoferii din România! Vor putea conduce mai multe tipuri de vehicule dacă dețin această categorie

Amenda variază între 9 și 20 de puncte, adică șoferul va trebui să scoată din buzunar între 1.305 lei și 2.900 lei.

Orice concentrație alcoolică de peste 0,40mg/l în aerul expirat presupune automat suspendarea permisului și amendă, însă și întocmirea unui dosar penal pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, posibil chiar și ajungerea după gratii.

„Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare

de la 1 la 5 ani ”, este sancțiunea prevăzută la punctul 1, ART 87 din Ordonanța de Urgență 195/2002.

Amenda ajunge tot până la 2.900 lei, însă sancțiunile sunt mult mai grave.

 

 


În ediția de luni, 16 septembrie, a emisiunii ”Casa iubirii”, Bianca a cedat și a izbucnit în lacrimi. Iată care este motivul