Atenție șoferi: Se schimbă regulile pentru rovinietă! De când intră în vigoare noul sistem de taxare a folosirii rețelei de drumuri din România?

Author: Cristina Mocanu

Apare un nou sistem de taxare a folosirii rețelei de drumuri din România.

Șoferii vor trebui să folosească un nou sistem de taxare atunci când vor pleca la drum. De când intră în vigoare?

Se schimbă taxarea utilizării rețelei de drumuri publice din România

Începând cu 2023, mai exact 1 ianuarie, taxarea utilizării rețelei de drumuri publice din țara noastră se va schimba total.

Ministerul Transporturilor a propus o nouă lege care să reglementeze taxarea folosirii drumurilor publice.

Astfel că, actuala rovinieta se va diviza în două taxe distincte.

Citește și: Apare o nouă lege care să reglementeze taxarea folosirii drumurilor publice. Rovinieta mai scumpă pentru mașinile vechi

Mai exact, rovinieta se va aplica doar mașinilor de până în 3,5 tone, valoarea acesteia urmând să fie calculată în funcție de categoria vehiculului, clasa de emisii și de durata de utilizare a rețelei de drumuri din țara noastră, iar pentru vehiculele grele se va introduce TollRo, care se va calcula în funcție de un tarif unitar și de

distanța parcursă de acestea.

Potrivit Legii 226/2023, noul sistem de taxare a folosirii rețelei de drumuri din România se va aplica de la 1 ianuarie 2026.

Rovinieta se va aplica doar mașinilor ușoare. Mai exact, se va aplica vehiculelor concepute și construite pentru transportul de persoane sau celor destinate transportului de marfă ce au masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone.

Cine va plăti Rovinieta?

Rovinieta se va aplica vehiculelor cu o masă totală mai mică sau egală cu 3,5 tone, potrivit noi legi lansate de Ministerul Transporturilor.

Valoarea acesteia va fi stabilită în funcție pe noi criterii, diferite de cele valabile în momentul de față. Pe lângă categoria vehiculului (existentă și până acum) au fost introduse drept criterii de diferențiere clasa de emisii poluante în care este încadrat și durata de parcurs (care include perioada de deplasare, precum si pe cea de staționare).

Ceea ce înseamnă că, prețul rovinietei va deveni direct proporțional cu nivelul de poluare al autoturismului.  Rovinieta va putea fi achiziționată pentru 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni, iar nivelul acesteia va fi stabilit prin ordin al ministrului Transporturilor.

Citește și: Vinietă Bulgaria 2023: Prețuri și modalități de plată

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Va fi introdusă o nouă taxă pentru vehiculele mari

Vehiculele cu o masă mai mare de 3,5 tone, acestea vor fi supuse unui sistem de taxare diferit, denumit TollRo, care este interoperabil cu sistemele similare din celelalte țări membre ale UE. Valoarea tarifului unitar ar urma să fie stabilită prin ordin de ministru.

Concret, valoarea rovinietei se va stabili în funcție de:

- categoria vehiculului;

- clasa de emisii poluante (Euro);

- durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România.

Conform noii legi: “rovinieta se aplică pe rețeaua de drumuri naționale din România, cu excepția sectoarelor de drum național aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ ieșire în/ din acestea”.

De asemenea, o altă schimbare adusă în noua lege este perioada pe care se va putea încheia începând din 2026. Mai precis, rovinieta se va putea încheia pe o zi, zece zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Acum, rovinieta se poate încheia doar pe șapte zile, 30 zile, 90 zile sau 12 luni.

Tariful zilnic nu va putea depăși 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe zece zile nu va putea depăși 12% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 30 de zile nu va putea depăși 19% din tariful pentru 12 luni, iar tariful pe 60 de zile nu va putea depăși 30% din tariful pentru 12 luni.

Rovinieta se va încheia, la fel ca-n prezent, anterior utilizării rețelei de drumuri naționale, iar achitarea și emiterea rovinietei vor putea fi făcute cu cel mult 30 de zile înainte de data de început a valabilității acesteia.

Ce riscă șoferii care nu vor să plătească rovinieta?

Cei care nu vor plăti Rovinieta, vor suporta consecințe. Mai exact, neplata rovinietei este contravenție, iar amenda aferentă va fi cuprinsă între minim dublul valorii anuale a acestui tarif și un maxim care reprezintă de patru ori contravaloarea anuală a rovinietei.

Trebuie să știți că utilizatorii de vehicule grele, în cazul neachitării, vor fi obligați la plata unor tarife compensatorii cuprinse între de 100 de ori contravaloarea TollRo datorat (dar nu mai mult de 1000 lei), în cazul în care poate fi determinată distanța parcursă și 2000 de lei, în cazul în care nu poate fi determinată distanța parcursă.

Dacă mașina se radiază, utilizatorului i se va returna de către CNAIR, la cererea scrisă a acestuia, contravaloarea rovinietei corespunzătoare perioadei de neutilizare.

Sursă: capital.ro

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.