ATENTIE SOFERI. Un nou proiect de lege INASPRESTE AMENZILE. Cei care nu platesc vor fi executati silit sau obligati sa munceasca in folosul comunitatii

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 23 feb 2017, 18:24

Legea amenzilor in ceea ce priveste incalcarea regulilor de circulatie se va inaspri.

Soferii nu vor mai putea fenta atat de usor amenzile primite pentru incalcarea regulilor de circulatie, pentru ca vor primi plicul cu procesul-verbal la domiciliu si vor fi obligati sa semneze confirmarea de primire. Daca refuza acest lucru, soferii rau-platnici vor fi executati silit de catre Fisc, iar daca si aceasta metoda esueaza, ei vor fi trimisi in judecata si vor putea fi condamnati la munca in folosul comunitatii. Soferii straini vor putea achita amenzile si la iesirea din Romania, in punctele de trecere a frontierei.


Pe de alta parte, Politia va fi obligata sa trimita amenzile in maximum 2 luni de la constatare, altfel acestea se prescriu. Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de lege al Ministerului Afacerilor Interne, care reglementeaza cooperarea politieneasca in domeniul rutier, la nivel UE.

Potrivit gandul.ro, proiectul de lege care prevede ca soferii romani nu vor mai putea ignora amenzile primite in alte state UE, pentru ca politistii isi vor interconecta registrele rutiere la nivelul UE, modifica si legea romaneasca privind amenzile, stabilind o procedura clara.
Modificarea vine in contextul in care gradul de colectare a amenzilor privind contraventiile la Codul Rutier este la un nivel ridicol in Romania, de aproximativ 25%, ceea ce prejudiciaza bugetele locale de un venit important.

In prezent, soferii pot ignora amenzile primite prin Posta, fie neprezentandu-se la oficiul postal sa ridice recomandata, fie ignorand pur si simplu amenda. Amenzile acumulate trebuie platite obligatoriu doar in momentul in care autovehiculul este vandut unui alt proprietar.


Astfel, proiectul de lege prevede ca, daca un sofer refuza sa ridice plicul cu amenda de la Posta sau refuza sa semneze confirmarea de primire a plicului la domiciliu, atunci o copie a amenzii va fi afisata in plic inchis la domiciliul soferului contravenient. Daca adresa soferului nu mai este valabila, plicul cu amenda se va afisa la avizierul Primariei localitatii respective. Daca soferul nu plateste amenda in termen de 30 de zile de la primirea confirmata a procesului verbal, atunci se pune in miscare executarea silita.


Sursa foto: shutterstock.com

 

Taguri: