Atenționare pentru turiștii români: Grecia se află în alertă după ce incendiile de vegetație au distrus zeci de case. Mai mulți pompieri români intervin să stingă focul în acea zonă

Author: Cristina Mocanu

Mai mulți pompieri români intervin să stingă focul în acea zonă

Sursa: freepik.com

Un incendiu imens a izbucnit în apropierea Atenei, iar salvatorii încearcă să protejeze casele care acum sunt amenințate de flăcări.

Grecia este în alertă după ce au izbucnit mai multe incendii de vegetație. Pompierii români ajută la stingerea acestora.

Mai multe incendii de vegetație în Grecia

În Grecia au izbucnit mai multe incendii de vegetație, iar meteorologii nu dau vești bune. Din păcate urmează temperaturi ce pot ajunge şi la 49 de grade Celsius. Din păcate, unul dintre incendii ar fi fost provocat chiar de un turist român.

Ministerul elen al protecției civile a transmis că mai multe incendii de vegetație au izbucnit în Attica în zona Kouvaras, situată la aproximativ 40 de kilometri sud-est de capitala Atena, iar locuitorilor din aceste localități li s-a cerut să evacueze locuințele.

Citește și: Un nou val de căldură se va abate peste Europa. Luni au loc cele mai mari erupții de soare, iar comunicațiile vor avea de suferit. Cum va fi vremea în perioada următoare?

Pompierii români intervin în Grecia

Peste 30 de pompieri români participă, luni, în Grecia, la stingerea unui incendiu de vegetație uscată din zona Kouvaras.

Reprezentanții IGSU au anunțat: „În urmă cu puţin timp, pompierii români dislocați în Grecia au primit, de la ofițerul de legătură al autorităților elene, misiunea de a se deplasa în zona Kouvaras, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată.

Peste 30 de pompieri cu patru autospeciale de stingere, o autocisternă cu capacitatea de 30 de tone cu apă şi două autospeciale de teren sunt în drum spre locația indicată”.

Suprafața unde are loc incendiul este acoperită cu vegetație uscată şi arbuști. Propagarea rapidă a arderii este favorizată de vânt şi de temperaturile ridicate.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Din cauza vântului care suflă cu putere, situația a scăpat de sub control. Canicula din ultimele săptămâni a uscat vegetația şi o scânteie este suficientă pentru a aprinde o suprafaţă mare. Principalul suspect ar fi fost un român în vârstă de 32 de ani, care a fost dus la secție şi, după ce a fost interogat, a fost eliberat, din lipsă de probe. 

Printre cei evacuați se află și 12 călugări de la o mănăstire, dar şi un azil de bătrâni.

Alți 1.200 de copii care se aflau în tabere au fost, de asemenea, salvați din calea flăcărilor. Toate persoanele rămase fără adăpost au fost cazate la hoteluri, anunță autoritățile. 

Mai multe drumuri care duc către capitala Greciei au fost închise.

Citește și: Vacanță în Grecia 2023: 6 motive să vizitezi insula Corfu

În Grecia se anunță temperaturi de peste 45 de grade Celsius

Meteorologii anunță o săptămână de foc în Grecia, temperaturile putând să atingă și 49 de grade Celsius. Inclusiv astăzi sunt așteptate puternice incendii de vegetație. 

Autoritățile grecești au emis şi o avertizare privind creşterea riscului apariției incendiilor forestiere, producerea acestora fiind favorizată de temperaturile ridicate (cu 5-7 grade Celsius peste media anuală normală), gradul foarte scăzut de umiditate al combustibililor naturali (ex.: crengi, vegetație, frunze, ace de pin uscate) şi existența condiţiilor de propagare rapidă a unor potențiale focare, din cauza intensificării vitezei vântului.

De asemenea, la Atena, autoritățile au decis să închidă vineri Acropole, un monument antic emblematic şi cel mai vizitat din Grecia, mai ales la orele prânzului când termometrele arătau 40 de grade Celsius la umbră.

Sursă: digi24.ro