Ateroscleroza – principala cauza a infarctului si accidentului vascular cerebral

Autor: B.M.
Actualizat: 27 nov 2020, 15:50

Ateroscleroza este principala cauza de deces la nivel mondial.

Afectiunea determina o ingustare a vaselor de sange si apare de cele mai multe ori la nivelul arterelor care asigura irigarea cu sange a inimii si creierului. Astfel, ateroscleroza poate duce la declansarea unor atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale ischemice. 

Ce este ateroscleroza

Ateroscleroza reprezinta o afectiune a vaselor de sange, caracterizata prin depunerea unor placi de aterom la nivelul peretilor vasculari. Placile de aterom sunt acumulari de grasimi (lipide) si sunt formate din colesterol, calciu si diferite substante din sange. 

Ateroscleroza este o afectiune care apare lent, in urma actiunii mai multor factori, in special a stilului de viata dezechilibrat. Placile de aterom isi maresc constant volumul si ajung sa blocheze canalul vaselor de sange, ceea ce afecteaza sistemul cardiovascular. Mai mult decat atat, in functie de compozitia placilor, se pot rupe fragmente ateromatoase, care pot ajunge in orice zona a corpului, inclusiv la membre sau organe.

Cel mai des este afectata inima, prin depunerea placilor de aterom la nivelul arterelor coronare care iriga inima. Afectiunea este denumita cardiopatie ischemica sau boala coronariana si reprezinta cauza principala a infarctului miocardic acut. Infarctul de miocard apare din cauza lipsei de sange la nivelul inimii.

Alteori, sunt afectate arterele carotide responsabile de irigarea creierului – boala carotidiana. O circulatie deficitara la acest nivel poate provoca un accident vascular cerebral. 

In alte situatii, sunt afectate membrele inferioare. In acest caz, afectiunea se numeste boala arteriala periferica (BAP) si in cazurile avansate poate produce gangrena (moartea celulelor), ceea ce necesita amputatie. 

Cum apare si cum se manifesta ateroscleroza

Ateroscleroza apare din cauza unui cumul de factori. In mare parte, acestia sunt legati de stilul de viata dezechilibrat:

Alimentatie nesanatoasa – bazata pe grasimi saturate si trans, care se regasesc in alimentele de origine animala, exceptand pestele (unt, slanina, lactate, carne grasa), dar si in uleiul de palmier si cel de cocos. Grasimile trans se gasesc in produsele intens procesate industrial, prajeli, fast-food, produse de patiserie, margarina. 

Sedentarism 

Fumat

Hipertensiune arteriala

Dislipidemie – nivel ridicat de colesterol si alte grasimi in sange

Obezitate

Diabet

Varsta inaintata

Factori genetici.

In general, ateroscleroza este o boala silentioasa, care nu se manifesta pana ajunge intr-un stadiu sever. In fazele avansate, boala poate genera anumite simptome, insa deseori primul simptom este reprezentat de declansarea infarctului de miocard sau accidentului vascular cerebral.

In functie de zona afectata, ateroscleroza poate provoca anumite simptome:

Dureri la nivelul pieptului

Durere de cap

Dureri ale membrelor

Stare de oboseala generala

Furnicaturi/amorteli la nivelul membrelor

Intoleranta la efort 

Transpiratii excesive

Confuzie

Lesin 

Ameteli. 

Diagnostic si tratament

Ateroscleroza se poate diagnostica printr-o serie de investigatii:

Analizele de sange: profilul lipidic masoara cantitatea de grasimi din sange. 

Electrocardiograma (EKG) inregistreaza activitatea inimii in stare de repaus

Testul de efort aduce informatii despre activitatea cardiaca in conditii de efort fizic. 

Ecografia Doppler examineaza circulatia sangvina la nivelul vaselor de sange.

Angiografia presupune vizualizarea vaselor de sange prin introducerea unor tuburi prin artere, sub controlul razelor X. 

Examenul RMN si examenul CT capteaza imagini ale structurilor interne. 

Indicele glezna-brat depisteaza diferentele dintre tensiunea arteriala in partea superioara si cea inferioara a corpului. 

Ateroscleroza se poate trata medicamentos prin administrare de statine care scad colesterolul si alte substante farmaceutice care imbunatatesc circulatia sangelui.

Tratamentul interventional (nonchirurgical) presupune largirea vasului de sange cu ajutorul unui balon sau prin montarea unui stent (dispozitiv cilindric care mentine vasul deschis). Procedura se numeste angioplastie si se poate efectua la nivelul oricarui vas de sange afectat.

Angioplastia se poate efectua in continuarea procedurii minim invazive de diagnostic (angiografia). Interventia este disponibila in centrele medicale specializate in proceduri interventionale.

Cazurile grave necesita rotablatie. Aceasta presupune dezintegrarea placilor de aterom printr-un dispozitiv cu particule de diamant, care se roteste in interiorul vasului de sange.

Tratamentul chirurgical consta in crearea unui pasaj vascular prin transplantul unui vas de sange din alta zona a corpului – bypass. Astfel, fluxul sangvin este preluat de vasul de sange sanatos. 

Indiferent de tratament, acesta trebuie sustinut de un stil de viata sanatos – alimentatie echilibrata si sport.

In concluzie, ateroscleroza este o afectiune progresiva, periculoasa. De aceea, controlul medical de rutina nu trebuie neglijat.