Ati fost aici? Cacica, satul din inima Bucovinei

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 27 mar 2017, 19:47

Ca sarea-n bucate, asa este Cacica, in inima Bucovinei. Candva, mandria nord-estului tarii, asezarea incearca, acum, sa puna in valoare comoara ei cea mai de pret, salina.

Iar polonezii din zona lupta pentru a sterge praful de pe valorile ramase din truda strabunilor. George Mihai si Cosmin Ciobanu va intreaba acum, ca in fiecare vineri seara: "Ati fost aici?".

Ne spune ghidul ce nu avem voie sa ratam daca ajungem in zona: "Cele trei mari obiective: comunitatea poloneza, mina, care este cel mai mare subiect si biserica, catedrala sau Basilica Minor. In momentul cand s-a construit, 1903, Gaspar Slominski a considerat ca Cacica este un orasel, cu brutarie, macelarie, biserica, mina si baie comunala.

Foarte important, la vremea respectiva! Nu oricine avea".

Cum ajungeti in centrul localitatii Cacica, mergeti in "piateta Ioan Paul al II-lea. Aici avem si Basilica, aici avem si mina. Trebuie sa povestim un picut intai despre acest obiectiv cultural si religios foarte important. (…) La 1902 a venit gaspar Slominski, o mare personalitate poloneza care si-a dat seama ca orasul va fi mare, localitatea va fi mare, pentru ca pe timpul imperiului lipsea sarea si sarea era aurul alb, cu preotii misionari.
Si a vrut sa mareasca capacitatea basilicii. Era o perioada infloritoare pentru Cacica, atunci. Spunem asta pentru ca deja salina producea sare, era un gigant pentru Bucovina, pentru Romania si pentru Imperiu. (…) Dupa terminarea Primului Razboi Mondial, predarea Bucovinei Statului Roman s-a facut printr-un act care s-a semnat la Cacica, la intersectia Siminitki(…) La sfintirea bisericii, la 1904, primul tren de la Viena-Cracovia-Lvov-Cernauti-Suceava si la Cacica. Trenul a stat 24 de ore in statia Cacica, cu mari personalitati".


In plus, "tot timpul minerii erau amenintati de accidente si pentru asta veneau aici de dimineata inainte cu un sfert de ora si spuneau rugaciunea de dimineata. Este, poate, singura mina din lume unde n-a fost un accident mortal.(…) Lemnul acesta este de peste 150 de ani, si aici se dovedeste puterea de conservare a lemnului de catre sare. Extraordinar! Deci barne de brad de peste 150 de ani, cu rezonanta, inca.
Inseamna ca nu-s putrede si, multumita lor, si factorului asta de conservare, suntem si noi in siguranta inca. Da. Ia uite si aici cate mai sunt".

La final, dupa o masa copioasa, n-avem altceva de fracut decat sa ne mai pierdem asa, cu privirea in focul din semineu si-apoi sa ne retragem la somn.
##VIDEO126989##

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

 

Taguri: