ATI FOST AICI? : Comoara dintre munti

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 08:48

Putin cunoscut ca destinatie turistica, Banatul Montan ascunde povesti si istorii uluitoare.

Depun marturie colegii mei, George Mihai si Vlad Ciobanu, care ne invita in aceasta  seara, la Oravita. Vom pasi in sala batranului teatru vienez si vom scotoci prin rafturile uneia dintre cele mai vechi farmacii din tara. Ati fost aici?
Ideea de a-l ridica este veche.

Dupa 1720, conform principiului functionarismului austriac, sunt trimisi in zona functionari superiori dar si forta de munca, in cele 6 colonizari oficiale.

Specialisti in minerit si metalurgie. Zona e bogata si habitatul Oravitei e de fapt orasul mai important in Banatul montan. Iar in cadrul familiei elitei acesteia economice, mai ales pe linie feminina, se transmite idea aceasta.##VIDEO139863##

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Nu se poate concretiza dorinta, chiar cu prima generatie.

Ideea de a fi ridicat un teatru. Femeile fiind geloase, fiind dislocate aici cu sotii lor, invidioase pe ceea ce lasasera in urma lor, in Viena, in Graz, in Innsbruck, in marile orase ale imperiului. Si atunci, la scara mai mica, toate lucrurile astea, inclusiv butaforia, pe care o vad si ochii nostri, pe care au vazut-o si ochii lui Eminescu la sfarsitul lunii august 1868 si primele doua zile din septembrie, cand a fost prezent aici ca sufleur si secretar al trupei lui Mihail Pascalli.
Vedem si noi astazi. Toate sunt dupa acel model.