Poteci ascunse, creste neumblate si paduri virgine, pe toate le gasiti in salbaticia din Curbura Carpatilor. George Mihai si Vlad Ciobanu va intreaba, ca-n fiecare vineri seara: „Ati fost aici?” Inca de cum ajungem, Nea’ Teo ne intampina cu bucurie: „ Stiu fiecare bolovan ”, ne spune ghidul.
Vara aceasta, vremea a fos mai capricioasa, dar tot au venit turisti pe munte. „ Sunt vreo trei trasee, depinde de picioarele fiecaruia.
Lacul Vulturilor, pentru care am venit, ni se arata in toata splendoarea lui. Merita sa ajungi pana aici chiar si de unul singur, dar e pacat sa nu o faci cu oamenii care cunosc cu adevarat locul, oamenii care iti pot spune legendele, povestile acestui lac.
O parte importanta, am considerat eu, pentru cei care ajung pe munte este si faptul ca sunt trei-patru stane aici, pentru ca au unde trage oamenii. „ Ciobanii sunt primitori. Le-am dat acordul sa sprijine toti turistii cu mancare, cu adapost. Fiecare cu ce poate ”, spune nea’ Teo. In plus, daca ai ocazia sa ajungi pana aici, neaparat sa stai de povesti cu cineva de-al locului sau cu oamenii care si-au trait intreaga viata pe munte, intr-un fel sau altul. Nea’ Teodor, unul dintre ei, poate cel mai nimerit care stie foarte bine si cele doua legende care se-nvart in jurul acestui lac.
##VIDEO120228##
De ce i se spune Lacul Fara Fund? „ In aceasta zona, din mosi-stramosi, au fost dintotdeauna foarte multe stani. Si unul dintre ciobani s-a suparat pe stapanul lui si, fiind cu oile aici, pe malul lacului, a luat bata, a aruncat-o in lac, si pe-aici ti-e drumul, a plecat. S-a angajat, in sfarsit, la alt stapan si fiind cu oile pe malul Dunarii, la un moment dat pune ochii si vede bata lui, ca avea semnele lui pe bata… si-a zis Doamne, sa stii ca lacul de-acolo, din Muntii Siriului, nu are fund, daca eu am aruncat bata acolo, uite c-a iesit in Dunare! ” O alta legenda spune ca „ Vulturii din Muntii Ciucasului veneau aici sa-si invete puii sa zboare ”.
Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii
Lacul cu doua lengende e un lac glaciar, are suprafata de 8000 de metri patrati, adancimea, aproximativ 4 metri, dupa cum ne-a spus nea’ Teo. „ Daca vii linistit, fara masina, fara zgomot, ai ocazia sa vezi ursi, sa vezi capre negre ”, ne spune ghidul.
Dupa ce am baut si o cafea si ne-am mai revenit am mers intr-o plimbare cu barca, pe lacul Siriu, cu nea’ Gica. El ne spune si despre oamenii care
vin aici, mai ales pentru pescuit: „ E o alta categorie de oameni. Niste oameni mai linistiti, nu ca pe Valea Prahovei sau pe litoral unde e. E clar, cine vine la munte, in general, vine pentru ca asta cauta. Aici sunt oameni mai linistiti, nu stiu cum sa spun, o alta categorie de oameni ”.Am mancat si un bulz cum numai la Buzau se face si ne-am odihnit la o pensiune. Am gasit o portie sanatoasa de liniste, bucate sanatoase, dupa doar doua zile deja incepi sa te simti altfel!