ATI FOST AICI. Tinut legendar, judetul Buzau continua sa surprinda si sa farmece pe oricine il ia la pas

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 27 mar 2017, 20:07

Judetul Buzau, un colt de Rai ce asteapta sa fie descoperit. Aflati de frumuseti ascunde in rublica "Ati fost aici" a Stirilor Kanal D!

In periplul nostru la pas pe Valea Buzaului, ne oprim, intai, la Herghelia Cislau, una dintre cele mai vechi din tara, Aflam, direct de la sursa ca:

Herghelia a fost infiintata in 1896, pentru cavalerie usoara, pentru cresterea arnautilor, pentru cai pentru armata, practic, abia in anii 1945 a fost schimbat telul hergheliei, cand a fost populata cu pur sange englez si au fost crescuti cai pentru curse de gallop.(…)

Rasa Gidran a fost facuta in vremea monarhiei austro-ungare, pentru cavalerie usoara. Practic, au fost caii ofiterilor. Au fost facuti din pur sange englez cu pur sange arab, deci a fost nevoie in armata de un cal rezistent, cum a fost pur sange arab de exemplu, dar cu o conformatie mai puternica. Este total diferit de pur sange englez, este mai robust, este mai grosolan, pur sange englez fata de gidran normal ca este mai iute la galop.
Dar gidranul este mai rezistent la ritm mai incet si de lunga durata
.”

Aflam ca: „ An de an avem, din fericire, mai multi vizitatori. Pana acum am facut turism ecvestru numai in incinta hergheliei. De anul acesta, eu asa sper, ca o sa avem si un traseu prin munti. Pana una-alta, va puteti opri, daca sunteti in trecere, pe DN 10 incolo, catre Intorsura Buzaului, macar sa ii admirati!

##VIDEO135145##

Daca am cunoscut deja bogatia genetica de la herghelia Cislau, am zis sa va purtam si la Colti, un

satuc ratacit printre dealurile acestea, prin subcarpatii Buzaului, pentru ca aici vom descoperi o comoara din subteran de data aceasta, o piatra semipretioasa, valoroasa si mai frumoasa cum alta nu-i. Despre chihlimbar e vorba. Aflam povestea lui de la doamna Felicia:

A fost descoperita in 1979 de catre un cetatean din sat pe albia raului Colti, in timp ce strangea piatra, in urma unei ploi torentiale.
(…) Intamplator. Probabil omul trecuse de multe ori inainte pe la biserica, altminteri asa noroc! (...)Astazi, chihlimbarul intra in categoria pietrelor semi-pretioase, desi din cele mai vechi timpuri a pretuit mai mult decat orice alt bun pe lumea asta, pentru ca s-a crezut in virtutile sale curative si ca in apele sale salasluieste Dumnzezeu. Deci e folosit chihlimbarul, ca si obiect de cult din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre.
Poate fi folosit ca obiect de cult, de leac si de podoaba.(…)

Sunt oameni care cauta si astazi si unii chiar gasesc. La Colti, chihlimbarul se gaseste la suprafata. (…) Se cauta de regula primavara, in urma ploilor torentiale, cand cad malurile si vegetatia este la inceput. (…) Se spune ca nimeni nu te invata cum si cand sa cauti chihlimbarul. Asta pentru a nu purta cu el blestemul de a nu mai gasi.Biserica

sapata in piatra de la Alunis este primul obiectiv dintr-un ansamblu foarte mare, cel mai mare, inteleg, de chili rupestre, din zona Buzaului si din tara(…)

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Este un intreg ansamblu, un intreg complex, constituit din biserica si locuinta, deci la vedere o locuinta cu doua incaperi, mai avem una la etaj, si locul poseda si un altar pagan, asa cum il numeste traditia. Este vorba de zona superioara a complexului, unde exact deasupra bisericii se deschide o platforma rectangulara, pe care se afla ceea ce numim „scaunul lui Dumnezeu ”.

Aflam si de legenda din „Tara Luanei”: „ Povestea conform careia doi ciobani, pe numele lor Simion si Vlad ar fi descoperit undeva in secolul XIII, sapand stanca in care acum stau sapate atat bisericuta cat si locuinta, o icoana ce o intruchipa pe Maria Fecioara. Deci intr-un cuvant, totul ar fi aparut intr-o mare taina si s-ar fi datorat acestui vis. Dar povestea vine si adauga si un element foarte interesant, deci amintind ca impreuna cu icoana, in altar ar fi fost descoperite si statuetele in piatra a doi lei, care s-ar fi profilat dimpreuna cu chipurile, la fel modelate in piatra, ale legendarilor ctitori, dinaintea incintei in piatra, pana sa apara pridvorul. Deci asta pana in secolul XIX, cand, aici, la Alunis au sosit niste misionari greci si le-ar fi sfaramat pe considerentul ca erau pagane. De aici putem deduce vechimea mult mai mare a acestui complex.

Sunt multe locurile unde puteam alege sa innoptam pe Valea Buzaului, dar am ales unul cu poveste, cu istorie in spate-Moara satului.

 

 

Taguri: