ATV-ul – Alegerea ideala pentru libertatea de mișcare

Autor: Daniela Iliuta

Fiecare zi este unică. Chiar dacă pare un vis frumos, avem ocazia de contura fiecare moment după dorințele noastre. Avem o poftă nebună de aventură printre restricții impuse de pandemie, de a zburda fără limite către orizont, de a ne bucura de mișcare alături de cei dragi. Avem dreptul de a visa printre activitățile impuse de locul de muncă sau alte responsabilități. Primăvara a cucerit tot mai mult fiecare teritoriu, toată natura s-a trezit la viață și ne invită să o cucerim cu fiecare kilometru.

A conduce un ATV este o alegere foarte populară în special printre cei tineri și printre amatorii de senzații tari. ATV-ul este un vehicul dedicat pentru a fi condus pe trasee off-road. Este o alegere foarte potrivită pentru a cuceri terenurile foarte accidentate, precum drumurile de țară sau traseele prin păduri. De la modelele utilitare până la cele sport de competiție, poți găsi o variantă de ATV potrivită pentru aproape orice vârstă. Dacă esti in căutarea unui atv de vanzare îți recomandăm să citești acest articol până la final.

De ce să alegi un ATV? ATV-ul este vehiculul perfect pentru terenurile accidentate. Având roți mari, ridicate și suspensii foarte bune, acesta poate să meargă fără probleme pe cărări neamenajate, traversând drumuri neasfaltate sau nepietruite, pe pante mari și drumuri cu multe denivelări. Poate fi partenerul perfect pentru a petrece timp de calitate în natură și, în mod sigur, îți poate livra doza de adrenalină pe care o dorești. Un alt avantaj al vehiculelor ATV este faptul că există variante sigure și pentru copii. Astfel, aceștia își pot consuma astfel energia și se obișnuiesc cu națiunea de condus.

Putem clasifica ATV-urile în mai multe categorii, în funcție de cine le poate conduce, de performanțele și forma acestora, precum și terenurile de joacă pentru care sunt destinate. Principalele modele sunt cele pentru copii, cele entry-level, cele utilitare și modelele sport. Indiferent de varianta aleasă, asigură-te că alegi un model cu tracțiune integrală, 4×4, pentru a putea circula prin noroi fără a rămâne împotmolit.

Modelele de ATV-uri pentru copii sunt, de regulă, mai mici, mai ușoare și mai ieftine decât cele pentru adulți. Aproape toate sunt destinate pentru joacă și activități recreaționale cu familia, dar există și modele pentru concursuri care vor avea un motor mai puternic. Mărimea motorului variază între 50 - 125 centimetri cubi. Modelele cu motoare de 50 - 70 centimetri cubi sunt potrivite pentru copiii de până în 12 ani, în timp ce variantele mai mari sunt recomandate copiilor între 12-16 ani.

Modelele de ATV-uri Entry-Level sunt mai accesibile ca preț. Această categorie mai este denumită și alegerea recreațională. Aceste ATV-uri sunt perfecte pentru oamenii care nu au mai condus niciodată un vehicul off-road și vor să se bucure de aventură responsabil în siguranță. Un alt grup de persoane care preferă acest tip de ATV sunt cei care au o înălțime mai mică decât media, și cei care preferă să conducă la viteze normale. Motoarele acestor vehicule au o capacitate între 125 -250 centimetri cubi cu transmisie automată. Pornirea se face de la buton și este una ușoară. Suspensiile sunt reglabile, astfel încât poți adapta înălțimea ATV-ului la condițiile de drum.

             Modelele de ATV utilitar sunt dedicate sarcinilor grele cum ar fi căratul unei remorci pline sau împingerea unor utilaje agricole. Acesta este motivul pentru care aceste ATV-uri au devenit atât de populare pentru persoanele care dețin mult pământ agricol. Aceste modele de ATV-uri utilitare sunt folosite și de un număr mare de industrii, patrule de poliție, jandarmerie, salvamar sau salvamont, precum și de către vânători, pescari și amatori ai campingului.

În trecut, motoarele montate pe aceste ATV-uri erau lente, dar puternice, iar nivelul de ajustare a suspensiilor era unul limitat. Acum însă, acestea au o tracțiune foarte bună, sunt confortabile și chiar distractive, sunt capabile să cucerească fără emoții drumurile cu noroi sau cu pietre. La acest tip de vehicule regăsim deseori o echipare cu dotări suplimentare. Pot avea montate pe caroserie cutii pentru depozitare, prize electrice auxiliare, faruri detașabile, sisteme de suspensie independente pe spate sau motoare răcite cu apă. În ceea ce privește motorul, ai de ales între unul electric și unul pe motorină.

Alegerea unui ATV utilitar cu motor electric sau termic (pe motorină) se poate face și funcție de sarcinile pentru care vei folosi ATV-ul. În patrulare sau prin pădure un vânător nu va solicita foarte mult ATV-ul. Nu va opta pentru ceva zgomotos pentru a nu speria prada. Îi va fi mai practic un ATV utilitar cu motor electric. Pe de altă parte, un agricultor care vrea să atașeze un plug sau o remorcă la vehicul, va alege un ATV cu motor diesel deoarece acesta are o rezistență și o putere mai mare de tracțiune pentru a duce la bun sfârșit misiunea din acea zi.

Opțiunea de a alege un ATV Sport este intuitivă. Aceste vehicule au fost construite pentru distracție și aventură. Aceste modele au în posesie motoare mai puternice, energice. Sunt prevăzute cu suspensii rezistente la drum lung, sunt relativ ușoare și foarte ușor de manevrat, atât pe trasee convenționale, cât și pe pistele pentru concurs. Acestea sunt cele mai bune modele dacă vrei să faci senzație cu ATV-ul. Poți efectua sărituri, lovituri pe suprafețele tari, viraje bruște sau poți conduce pe roțile din spate. Spre deosebire de varianta utilitară, aceste modele au un design gândit pentru competiții și aventură, au o formă mai sportivă și dinamică.

De obicei, ATV-urile Sport au în dotare o cutie de viteze cu cinci trepte și ambreiaj. Sunt relativ mai greu de condus decât modelele automatizate. Pe termen lung însă, cu cât vei învăța să controlezi mai bine vitezele în avantajul tău, cu atât vei fi un competitor mai bun în curse. Motorul de sub capotă este destul de nervos. Capacitatea acestuia poate varia între 250 - 700 centimetri cubi, iar unele modele sunt dotate cu marșarier. Aceste modele nu sunt echipate cu dotări suplimentare asemeni modelelor utilitare.

Cea mai populară variantă de ATV de pe piață este modelul hibrid între cel utilitar și cel sport. Această opțiune combină puterea de tracțiune a unui ATV utilitar cu caracteristicile sport ale unui ATV de performanță. Datorită flexibilității lor, aceste vehicule sunt disponibile într-o gamă variată de modele și evident, sunt cele mai vândute produse pentru cei mai pretențioși aventurieri. La bază avem ATV-uri utilitare cu un motor mai bun și mai rapid, echipat cu suspensii mai bune, cu portbagaj și chiar cârlig de remorcare. Pot fi folosite după preferințe și la treabă și la joacă pentru porția zilnică de aventură.

Motorizarea ATV-urilor este făcută cu motoare termice sau electrice cu unul sau cu doi cilindrii. Capacitatea motorului însă va fi mereu redată pentru un cilindru. Dacă este vorba de unul cu două cilindrii, atunci valoarea se aplică în mod cumulativ. Specialiștii ne sfătuiesc să alegem motorul în funcție de experiența la volan. Pentru a fi folosit în siguranță de copii este bine să optezi pentru un motor cu o capacitate cât mai mică. Cu cât motorul va fi mai puternic, cu atât va fi mai greu de controlat. Putem preveni responsabil accidentele celor mici.

Pe de altă parte, este bine să ții cont că orice motor, cu cât este mai mare, cu atât este mai greu de întreținut. În cazul modelelor utilitare, vei putea găsi motor și de 800 centimetri cubi, iar motoarele ATV-urilor sport pot ajunge chiar și la 1000 centimetri cubi. Nu cumpăra un model cu un motor foarte mare, decât dacă ești foarte sigur pe abilitățile tale de a conduce acest vehicul.

Asemeni autoturismelor, ATV-urile pot avea cutie de viteze automată sau manuală. Care este alegerea cea mai inspirată? Depinde de cine folosește ATV-ul. Pentru copii și începători, se recomandă modelele care au cutie de viteze automată, fără a mai fi nevoie să fie schimbate progresiv vitezele în conducere. Totuși, modelele cu cutie manuală, sunt mai ușor de manevrat decât cele cu cutie automată, tocmai datorită faptului că ai de ales, poți controla motorul după preferințe.

Modele sport și cele utilitare au de regulă cinci - șase trepte de viteze, deoarece se presupune că aceste modele vor fi mai mereu folosite pe terenuri foarte accidentate și pante mari. Astfel poți ajusta puterea de tracțiune a motorului pentru un aport de manevrabilitate. În plus, atunci când participi la curse, măsura în care cunoști când și cum să schimbi vitezele te poate ajuta să fii mai rapid și să câștigi.

Suspensiile montate pe ATV-uri pot fi de două tipuri, semi-rigide sau independente. Cele mai multe ATV-uri sport sau cele performante sunt dotate cu suspensii semirigide în timp ce cele mai multe modele hibride sau utilitare au suspensii independente. Sistemul de suspensii independent adaugă greutate și scade garda la sol vehiculului, de aceea este folosit rar la modelele pentru începători și pentru copii.

Având un sistem de suspensii independent, fiecare roată de pe spate se  va mișca independent de cealaltă, exact ca roțile din față. Atunci când vom trece peste obstacole mari, sistemul independent va ține ATV-ul mai stabil și mai echilibrat, iar coborârea pe pistă este mai lină. Avem un dezavantaj de manevrabilitate însă în viraje.

Majoritatea ATV-urilor actuale sunt prevăzute cu un sistem de frâne pe disc. Acestea au o putere de oprire mai bună, au o durabilitate mai mare, și reacționează mai bine într-un mediu noroios și umed. Iarna discurile nu vor îngheța. Cele convenționale pe tambur pot reține apă care va îngheța atunci când vehiculul nu este folosit. Inițial doar modelele de ATV performante erau dotate cu frâne pe disc, dar acum marea majoritate a celor utilitare și sport sunt dotate cu un astfel de sistem de frâne cu acționare eficientă pe discuri.

Am trecut cu bine peste specificațiile tehnice. Cât ne costă? Ce producător alegem? Evident, prețul pe care îl vei plăti va varia în funcție de dimensiunea ATV-ului, dar și de puterea motorului ales pentru a pune bestia în mișcare. Dotările extra de regulă nu sunt incluse, astfel că va trebui să plătești în plus pentru acestea. În primul ATV nu ar trebui să investești foarte mult. Ai nevoie de o perioadă de acomodare, și, dacă nu îți va plăcea, cu fiecare drum condus, poți mai ușor să te orientezi către o altă alegere. ești liniștit știind că nu ai investit mai mult.

Prețul mai poate fi influențat și de brand, iar recomandarea specialiștilor este să ții cont de producător. Unul cunoscut care și-a făcut o reputație bună va produce mereu la standarde înalte pentru a-și mulțumi clienții. Printre cele mai populare de pe piața din România sunt: Yamaha, Honda sau Polaris. Da. Îți recomandăm să cumperi cel mai bun ATV online. Vei găsi informații detaliate despre opțiunile tale, poți analiza mai multe modele și unul va fi cu siguranță pe gustul tău. În plus, poți profita de ofertele speciale sau de campaniile de reduceri online.

În funcție de nevoi sunt disponibile ATV-uri pentru toate buzunarele și bugetele. Modelele Entry-Level pornesc de la puțin peste 3000 de EUR și pot ajunge până la 17000 EUR pentru un ATV Can-Am ultra-performant și bine echipat. Mai scump nu înseamnă neapărat mai bun, iar mai bun nu înseamnă întotdeauna mai potrivit. Totul depinde de nevoile tale de aventură.

Îți recomandăm să verifici pentru fiecare din produsele care te inspiră și părerea celorlalți cumpărători. Ai dreptul de a te răzgândi, iar legal ai dreptul de a returna produsul ales în două săptămâni dacă nu ești pe deplin mulțumit. La o căutare rapidă pe internet vei descoperi un număr mare de forumuri de profil și pagini de Facebook unde ceilalți pasionați te vor putea ajuta să iei cea mai bună decizie. Exact. Toate avantajele îți sunt la îndemână cu un click.

 

 

Taguri: