Au fost confirmate primele decese cauzate de gripă. România se află în stare de alertă epidemică

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 05 ian 2023, 18:17

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a spus că nu crede că numărul cazurilor de infectare va ajunge la 300.000

Sursa: pexels

Astăzi, 5 ianuarie, autoritățile au anunțat că România este în stare de alertă epidemică și tot astăzi au fost anunțate primele două decese cauzate de gripă. Persoanele nu erau vaccinate antigripal.

Gripa a înregistrat primele două decese din acest sezon, fiind vorba de o femeie în vârstă de 25 de ani și o femeie în vârstă de 50 de ani.

Primele două decese cauzate de gripă au fost înregistrate

Cele două femei erau din București și niciuna dintre ele nu era vaccinată împotriva gripei. Femeia în vârstă de 25 de ani nu avea condiții medicale pre-existente și a fost confirmată cu virusul gripal tip A, subtip H3.

A doua victimă, femeia în vârstă de 50 de ani, avea condiții medicale pre-existente și a fost confirmată cu virusul gripal tip A, subtip H1.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a spus că nu crede că numărul cazurilor de infectare va ajunge la 300.000, dar situația va fi monitorizată în acest sens.

Citește și: Ce reguli anti-COVID-19 ar putea fi introduse în România după ce numărul cazurilor a ajuns la 3.700

Mai mult decât atât, Rafila a mai precizat faptul că se vor lua măsuri din punct de vedere sanitar, pentru că nimeni nu dorește ca restricțiile să se întoarcă și să „blocheze, din nou, activitatea economică sau socială în România”.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Alexandru Rafila nu declară epidemie de gripă, deoarece nu se dorește impunerea restricțiilor

În cadrul aceleiași conferințe de presă, ministrul Sănătății a spus că situația actuală este una „fără precedent”, amintind de faptul că, în urmă cu cinci sau zece ani, în luna februarie numărul mare de cazuri înregistrat era cel al virozelor respiratorii.

Deși restricții nu există, există, totuși, unele recomandări. Alexandru Rafila cere oamenilor să evite pe cât posibil aglomerația, să poarte masca de protecție în spațiile care sunt închise și să asigure o igienă adecvată.

De asemenea, oamenii sunt îndemnați să consulte medicul încă de când apar primele simptome și să se vaccineze împotriva gripei. Mai mult decât atât, peste două, trei săptămâni, numărul cazurilor va începe să scadă.

„Avem câteva seturi de măsuri. Unele sunt pentru populația generală, sunt măsuri recomandate, nu sunt diferite de cele din pandemie: evitarea aglomerației, purtarea măștii în spațiile închise aglomerate, igiena adecvată, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor, consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență și continuarea vaccinării antigripale.

Citește și: În ce condiții s-ar putea declara epidemie de gripă în România și ce măsuri vor fi aplicate dacă se întâmplă acest lucru

În școli și grădinițe: triajul zilnic, utilizarea măștii de către cadrele didactice și eventual de către copii, asigurarea materialelor de dezinfecție. Am discutat ca spitalele să asigure stocurile de antivirale și să refacă stocurile de echipamente de protecție”, a spus acesta.