Undele seismului violent care a lovit Marocul s-au resimțit până în Spania.
Citește și: Cutremur în Maroc! Sute de oameni și-au pierdut viața în urma acestuia
Bilanțul celor morți crește vertiginos
Conform Reuters, cutremurul care s-a produs în Maroc în noaptea de vineri spre sâmbătă a fost cel mai devastator din ultimele șase decenii.
Ministerul de Interne a actualizat bilanțul victimelor la 2.012 de persoane ucise și 2.059 de răniți, dintre care 1.404 se află în stare gravă.
Noaptea trecută, oamenii, rămași fără case și speriați de un alt posibil seism, s-au refugiat în Munții Atlas. Chiar și locuințele care au rămas, încă, în picioare riscă să se dărâme din orice în orice moment, întrucât prezintă fisuri adânci.
„Când am simțit pământul tremurând sub picioarele mele și casa înclinându-se, m-am grăbit să-mi scot copiii afară. Dar vecinii mei nu au putut”, a povestit un localnic, conform Digi24.
Seismul produs vineri seară, la ora locală 23:11, a atins magnitudinea de 6,8 și s-a produs la adâncimea de 18,5 kilometri. Epicentrul acestuia s-a situat la sud-vest de orașul Marrakech, la circa 72 de kilometri.
Potrivit unui comunicat al Palatului Regal, în urma hazardului, în Maroc s-a declarat doliu național pentru 3 zile: „S-a decis decretarea unu doliu naţional de trei zile, cu coborârea în bernă a drapelelor pe toate clădirile publice”.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citește și: Vrancea s-a cutremurat iar! Ce magnitudine a avut seismul
Românii din Maroc fac declarații tulburătoare
De asemenea, și cetățeni români au fost surprinși de cutremurul dezastruos din Maroc. Aceștia mărturisesc faptul că au trăit niște momente cumplite.
,,Noi eram într-un restaurant, a început să tremure tot şi a intrat panica în toată lumea, practic, şi toată lumea a fugit din locul respectiv. Când
Până în acest moment, conform informațiilor autorităților, transmise de o româncă stabilită în Rabat, printre victimele cutremurului nu se află cetățeni români.
„ Am luat legătura între noi, în comunitate, imediat după ce s-au calmat un pic lucrurile. Nu sunt victime printre români, cel puțin nu de care să fi fost informați până acum. Însă toată lumea este speriată de replicile care ar putea urma.(...)
Până la acest moment tot ce primim de la autorităţi sunt informații legate de numărul victimelor, care se modifică de la oră la oră.'', a declarat românca, Cătălina Bogoi, citată de cancan.ro.
De asemenea, conform Observator, Ambasada României la Rabat a transmis că nu a primit sesizări în vederea victimelor de cetățenie română, în afara unui grup care, acum, se află în afara oricărui pericol:
,,Până în acest moment, Ambasada României la Rabat nu a primit cereri de asistență consulară, având doar o solicitare de informații cu privire la situația unui grup de cetățeni români.
Că urmare a acestei solicitări, reprezentanții ambasadei au întreprins demersuri pentru verificarea situației și au comunicat familiei că persoanele în cauză sunt în siguranță.”